Što se događa s luksuznom jahtom ruskog bogataša u RH? Rok za njezinu blokadu je istekao…

Crna kronika 03. lip 202409:38 0 komentara
Ilustracija/Dusko Marusic /PIXSELL

Novi zaplet dogodio se u slučaju luksuzne jahte Royal Romance koja se nalazi u marini u Trogiru.

Riječ je o jahti u vlasništvu tvrtke Lanelia holdings iza koje stoji ruski nekretninski poduzetnik Aleksej Inkin, dok ju ukrajinsko tužiteljstvo povezuje s Viktorom Medvedčukom, moćnim ruskim tajkunom protiv kojeg se u Ukrajini vodi predkazneni postupak. Blokada jahte zatražena je kako bi se naplatila navodna šteta koju je prouzročio Medvedčuk.

Dvije godine pravne bitke

O pravnoj bitci oko jahte već smo ranije izvještavali, a nedavno su mediji pisali i o akciji policije u Trogiru zbog sedmorice zaštitara, većinom državljana Rusije s trajnom dozvolom rada u EU-u, koji su došli na plovilo. Hrvatske vlasti izbacile su ih s jahte i naložile, kako je potvrdio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, njihovu deportaciju.

N1 doznaje za novi zaplet u ovom slučaju koji se nakon toga dogodio. Naime, 26. svibnja ove godine istekao je maksimalni rok u kojem je jahta mogla biti pod blokadom, pa su zato Inkinovi odvjetnici Ivana Špehar Janković i Imon Choudhury tražili od Županijskog suda u Splitu da mjeru ukine.

To se međutim nije dogodilo iako su odvjetnici svoj zahtjev već dva puta ponovili.

Može li jahta biti blokirana?

Sa Županijskog suda u Splitu za N1 objašnjavaju kako ne mogu odlučivati od zahtjevu Inkinovih odvjetnika jer su oni ranije tražili da se ovaj slučaj sa splitskog suda delegira na neki drugi sud.

Odvjetnica Špehar Janković smatra pak da je to pogrešan stav budući da i iz prakse Vrhovnog suda RH proizlazi da nikakvi stvarni razlozi ne mogu opravdati nedonošenje odluke jer je ona u ovom slučaju hitna radnja koja ne trpi odgodu.

U međuvremenu su odvjetnici podnijeli i novi zahtjev za ukidanjem privremene mjere, o kojem bi, smatraju, Županijski sud u Splitu trebao odlučiti neovisno o onom prvom zahtjevu što ga sud ne rješava dok se ne odluči o delegaciji.

Što kaže Visoki kazneni sud?

Ionako složeni slučaj dobio je tako sasvim novi zaplet. N1 je upit poslao i Visokom kaznenom sudu RH koji bi se trebao oglasiti o zahtjevu za delegaciju. Oni su nam potvrdili da su taj zahtjev zaprimili 23. svibnja te su tražili očitovanje DORH-a.

“Očitovanje DORH-a zaprimili smo 29. svibnja. Predmet ćemo riješiti u primjerenom roku, tako da će ovaj sud omogućiti daljnje postupanje nadležnog suda bez ikakvih daljnjih odgađanja”, odgovorio nam je sudac Marijan Bitanga, glasnogovornik Visokog kaznenog suda RH.

Pravno mišljenje ugledne profesorice

Inače, u ovom sudskom spisu nalazi se i pravno mišljenje profesorice Zlate Đurđević što ga je dala na zahtjev Inkinovih odvjetnika. Ona je potvrdila da je rok za privremenu mjeru u slučaju jahte Royal Romance istekao 26. svibnja ove godine, nakon proteka dvije godine.

“Tumačenje koje bi iz pravnih razloga kao što su različita pravna tumačenja odredbi Zakona o kaznenom postupku ili stvarnih razloga kao što su preopterećenost rada suda ili redoslijed rješavanja predmeta dopustilo prekoračenje roka trajanja privremene mjere prije podizanja optužnice od dvije godine nije prihvaćeno od strane sudske prakse i predstavljalo bi povredu prava na mirno i neometano uživanje prava vlasništva iz članka 1. Protokola I Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda”, navela je Đurđević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!