Što za Zagrepčane znači odluka suda? “Ništa se neće promijeniti, kažnjavat ćemo individualno”

Vijesti 03. lip 202414:15 0 komentara
N1

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, dao je izjavu za medije i komentirao odluku Visokog upravnog suda kojom je utvrđeno da je model prikupljanja otpada u Zagrebu u potpunosti zakonit.

“Ono što smo govorili i ranije je da je u Hrvatskoj jako teško mijenjati stvari. Kada pokušate uvesti promjenu, imat ćete brojne otpore, mi smo imali brojne tužbe protiv svih naših odluka, gotovo da nije bilo odluke koja nije bila osporavana na sudu. Podsjetit ću da smo za roditelje odgojitelje dva puta išli na Visoki upravni sud, da smo dobili drugi put i kasnije na Ustavnom sudu”, kazao je Tomašević.

“Nije kraj ZG vrećicama”

“Nakon što smo uveli novi model za odvoz i naplatu odvoza otpada s plavim ZG vrećicama imali smo brojne zahtjeve za ocjenu zakonitosti odnosno tužbe koje su išle na Visoki upravni sud. Drago nam je da je taj postupak završio i završio je u korist Grada Zagreba. Udruge tvrde da je plavim vrećicama došao kraj, upravo suprotno, Visoki upravni sud je potvrdio da je model plavih ZG vrećica potpuno zakonit i da smo na njih imali pravo te da potvrđuje cilj povećanog odvajanja otpada građana. Nakon što smo uveli taj model u prvih godinu dana toliko se povećalo odvajanje da se količina miješanog otpada koja se odlaže na Jakuševcu smanjila za jednu četvrtinu. Nikada, ni u jednom gradu u Hrvatskoj nije došlo do takve promjene u takom kratkom vremenu”, dodao je Tomašević.

Gradonačelnik je istaknuo da nije kraj plavim vrećicama nego da će mnogi gradonačelnici diljem Hrvatske uvoditi takav sustav: “Javili su mi se brojni gradonačelnici, da sad ne navodim koji, koji su čekali odluku Visokog upravnog suda kakao bi i oni mogli ići sa istim modelom u svojih gradovima. I Slavonski Brod je to napravio, Zagreb nije jedini. Nakon ove odluke to će raditi i drugi gradovi jer se pokazao kao jeftiniji, učinkovitiji i pravedniji”, objasnio je Tomašević.

“Ništa se neće promijeniti za građane”

Gradonačelnik je komentirao navode udruga da je Grad Zagreb lagao i da Visoki upravni sud nije utvrdio činjenice: “Oni najavljuju ustavnu tužbu što je isti model kako su to napravili u Udruzi u ime obitelji i očekujem isti rezultat kao i tada, kada smo dobili na Ustavnom sudu”, istaknuo.

Tomašević je istaknuo da postoji samo dio odluke koji je van snage: “To je dio koji smo prenijeli, prepisali jer smo morali iz Zakona o gospodarenju otpadom gdje je bilo previđeno zajedničko kažnjavanje ako jedno kućanstvo napravi prekršaj, a zajednički je spremnik. Ali Zagreb to nikada nije primijenio, taj dio odluke je problematičan zato što smo ga prepisali iz zakona, ali ni jednu kaznu nismo kolektivno prepisali, ništa se neće promijeniti za građane, kažnjavat ćemo isključivo individualno”, objasnio je.

Gradonačelnik je rekao da glomazni otpad više ne zbrinjavaju CIOS grupe nego gradska poduzeća: “Njihovi prihodi su se prepolovili u našem mandatu”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!