Strani turisti tijekom ljeta baš divljaju po Hrvatskoj. Evo koliko ih je zbog toga prijavljeno

Crna kronika 27. lip 202406:43 0 komentara
Ilustracija/Pixabay

Tijekom ljetnih mjeseci stranci nerijetko izazivaju incidente u Hrvatskoj. Nedavno su divljali po iznajmljenoj kući u Solinu, radili nered na letu za Zadar, vrijeđali i napadali policajce u zračnoj luci...

Koliko prekršaja zapravo naprave stranci tijekom ljetnih mjeseci u Hrvatskoj pitali smo MUP RH. Prema službenoj statistici, tijekom prošle i pretprošle godine gotovo 10 tisuća stranaca izazivalo je nerede diljem Hrvatske, odnosno kršilo javni red i mir.

Zbog čega su prijavljivani?

Iz MUP-a nam još nisu potvrdili o kojim se točno prekršajima radilo, no sasvim je izvjesno da su u pitanju bile vika i tučnjava na javnim mjestima, vrijeđanje policajaca ili pak neki drugi oblik nepriličnog ponašanja koje sankcionira Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Statistika kaže da je u srpnju, kolovozu i rujnu 2022. zagrebačka policija podnijela prijave zbog remećenja javnog reda i mira protiv čak 1.066 stranaca. Godinu kasnije, u istom periodu, prijavljeno je 870 stranih državljana koji su kršili Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. Ukupno je, dakle, prijavljeno 1887 stranaca.

Nešto više ih je tijekom ljeta 2022. i 2023. prijavila Policijska uprava splitsko-dalmatinska. Doduše, brojke su obrnute u odnosu na Zagreb – u 2022. prijavljeno je 910 stranih kršitelja zakona, a 2023. prijave su zaradila 1.082. Ukupno je javni red i mir na području Splita i okolice remetilo 1.946 državljana drugih zemalja, te su zbog toga prekršajno prijavljeni.

Gdje su još stranci kršili zakon?

Slijedi Policijska uprava primorsko-goranska koja je tijekom posljednja dva ljeta prijavila 850 stranih državljana, pa zatim Policijska uprava zadarska čiji su službenici podnijeli prijave protiv 659 stranaca koji su kršili javni red i mir.

Policajci su u Istri u ljeto 2022. prijavili 227 stranih državljana za kršenje javnog reda i mira, a lani su prekršajne prijave zaradila 293 stranca. Ukupno je to 513 prijavljenih stranaca na istarskom području u dvije godine.

Idući najveći broj prekršajno prijavljenih stranaca u dvije godine, njih 440, ima Policijska uprava osječko-baranjska, a slijedi Policijska uprava šibensko-kninska gdje ih je prijavljeno 395. U Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj prijave je zaradilo 345 osobe iz inozemstva. Na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske prekršajno je prijavljeno 337 stranaca u ljetnim mjesecima 2022. i 2023. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!