Stručnjak za AI: Vrlo skoro u starosti će o vama brinuti roboti

Vijesti 16. kol 202411:37 0 komentara

Predavač umjetne inteligencije na Zagrebačkoj školi ekonomije i manadžmenta, Googleov tehnolog koji je proveo 15 godina s tvrtkom od njezinih najranijih dana i u razdoblju najbržeg rasta, Boris Debić, sudjelovao je sa svojim radom na najstarijoj i najpoznatijoj konferenciji o umjetnoj inteligenciji u Seoulu. U Novom danu opisao je rad koji je privukao puno pozornosti.

“Kolega Luka Medvidović i ja smo napravili rad na koji način ulazimo u budućnost s umjetnom inteligencijom u kontekstu toga da društvo stari. Inspiracija za ovaj rad je bio moj otac zbog kojeg sam se vratio u Hrvatsku i koji je sad u dobi od 95 godina. Promatram ga, sve situacije i promjene”, ispričao je Debić.

Što nas čeka u starosti?

“Bit ćemo biti u interakciji s robotima. Moj otac sigurno ne bi želio imati robota u kući, ali digitalnoj generaciji će to u trećoj dobi biti sasvim norlamna stvar.”

Roboti će komunicirati s ljudim i voditi ih do WC-a

“Ti roboti će komunicirati s nama, dodavat će nam stvari, podizat će nas, voditi do WC-a. To je na dalekom istoku, u Japanu već vrlo razvijen segment. Oni neće biti samo pomoć, oni će pričati s vama. Znat će puno o vašem životu. Znate, osim ako niste napisali knjigu ili znanstveni rad, vi ste nakon smrti samo kameni spomenik na kojem piše vaše ime i prezime i godina rođenja.”

Porast je starosti, 32 posto stanovništva je starije od 65 godina, to su krivulje koje rastu, kaže Debić.

“Životni vijek se produljio, no pitanje je je li se produljila kvaliteta života. Pitanje je i skrbi za starije. Ono što je nama bilo osobito zanimljivo je tko je vlasnik tog znanja o osobi o kojoj je robot brinuo, tko je vlasnik tih podataka? Već postoje tvrtke koje su razvile proizvode i koriste.”

Debić objašnjava kako je riječ je o personaliziranim modelima umjetne inteligencije za pomoćnu zdravstvenu skrb.

“Da je tako nešto postojalo prije sto, dvjesto godina, ja bi danas mogao pričati sa svojim precima. Riznica znanja, osjećaja i stavova bit će prikupljeni. Taj čovjek je možda bio sudionik nekim važnih događanj pa možda će prikupljena znanja biti zanimljiva za državu i muzej. Pitanje je čije je to vlasništvo.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!