Stručnjak za energetiku: Ina nije ni sjena one Ine koja je bila časna i velika

Vijesti 24. lip 202410:20 2 komentara

Stručnjak za energetiku i bivši generalni direktor Ine Davor Štern gostovao je u Novom danu kod Mašenke Vukadinović gdje je komentirao četvrtu arbitražu MOL-a.

Mađarski MOL u subotu je potvrdio da pokreće i četvrtu arbitražu protiv Hrvatske. Ovog puta – zato što je Vlada uredbama odredila Ini da plin prodaje ispod tržišne cijene Hrvatskoj elektoprivredi.

“Ono što je napravila Vlada Republike Hrvatske je bilo apsolutno potrebno i dobro u to vrijeme. Ali istovremeno zahtjev MOL-a za nadokandu štete Ine zbog nedobivene određene dobiti je isto tako opravdan”, kaže Štern i dodaje da kad je Hrvatska donijela tu odluku da je trebala biti svjesna da time nanosi nekome štetu.

Iznos štete se može utvrditi, ali to je pitanje odavno trebalo postaviti, smatra Štern.

“Hrvatska je već odavno trebala postaviti pitanje koliko je štete nanijelo ponašanje MOL-a u cijelom tom dugom razdoblju, ja bih nazvao farse oko Ine, koje se događalo konkretno od zatvaranja sisačke rafinerije, od odugovlačenja završetka i rekonstrukcije riječke rafinerije, od izvoza hrvatske nafte u Mađarsku, kad se ona još mogla tako prerađivati.”

Štern ističe da smo u svim postupcima trebali biti proaktivniji. “Mi smo prepustili Inu MOL-u kad nismo trebali”, rekao je Štern i dodao da nije trebalo doći do arbitraže.

“Kad pogledate što je nekad bila Ina, ovo danas nije ni sjena one Ine koja je bila časna, velika i pomogla u stvaranju Hrvatske države”, dodaje Štern.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare