Stručnjakinja o masovnom ubojstvu u Pragu: Internet je vrlo plodno tlo za aktivnosti koje vode radikalizaciji

Vijesti 23. pro 202319:34 0 komentara

Nataša Glavor, pomoćnica ravnatelja za Nacionalni CERT bila je gošća Dnevnika N1 televizije u kojem je s našom Ankom Bilić Keserović komentirala slučaj masovnog ubojstva u Češkoj i sigurnost na internetu.

“Svaku je istragu potrebno rasvijetliti sa svih strana, detaljno pretraživanje uređaja koje je napadač iz Praga koristio pomoći će u rješavanju slučaja. Moći će se pronaći podaci o njegovim aktivnostima na internetu, podatke koje je izbrisao, s kim je komunicirao…”, rekla je stručnjakinja Nataša Glavor.

Navodi da na internetu uvijek postoji djelić sumnje je li osoba s druge strane osoba kojom se predstavlja i radi li se uopće o pravoj osobi ili o botu.

“Internet je vrlo plodno tlo za aktivnosti koje vode radikalizaciji. S jedne strane internet predstavlja osjećaj anonimnosti i toga da nećete biti sankcionirani za nedopuštene radnje, a s druge strane je strašno veliki doseg do broja korisnika.

No, počinitelji se na koncu ipak otkriju, ne treba se zavaravati u anonimnost na internetu. Dark web je samo jedno novo mjesto koje omogućuje nabavku ilegalnih proizvoda. Svatko tko ima neko znanje može pronaći virtualno mjesto na dark webu na kojem moži naručiti oružje. Dark web je pun kriminalaca, ali i policije koja nadzire kupce i prodavače ilegalnih proizvoda”, kazala je.

Glavor navodi da se policija ukljulčuje kad stvar prijeđe u kibernetički kriminal.

“Prevencija je jako važna i ključna za izbjegavanje ovakvih slučajeva kao u Pragu. To treba početi još u vrtiću. Internetski prostor je zakonodavstveno dobro reguliran, ali mladi ponekad ne znaju koliko je lako korištenjem tehnologije napraviti neku ilegalnu aktivnost”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!