Sud potvrdio optužnicu protiv Dekanića: Bivšeg župana i policajce terete za zataškavanje prometne nesreće

Crna kronika 02. srp 202412:44 2 komentara
Davor Javorovic/PIXSELL

Vijeće Županijskog suda u Osijeku potvrdilo je optužnicu protiv šestero okrivljenih među kojima je i sada već bivši župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić.

U pitanju je optužnica zbog zataškavanja prometne nesreće što ju je Dekanić doživio u travnju 2022. u mjestu Cerna. Na teret mu je stavljena trgovina utjecajem, jer je policajce koji su na tom slučaju radili tražio da lažiraju podatke o nesreći.

Za novu nesreću još nije prijavljen

Nakon što je prije desetak dana doživio novi prometni udes u kojem je pet osoba ozlijeđeno, Dekanić je bio prisiljen odstupiti s dužnosti. Sada se nada da će ga Hrvatske šume, u kojima je radio prije ulaska u politiku primiti natrag. Za zadnju nesreću još nije prijavljen, jer policija, kako je danas potvrđeno za N1 još uvijek nije zaprimila rezultate s koncentracijom alkohola u Dekanićevoj krvi.

Udes za koji je sada i pravomoćno optužen, te će uskoro krenuti sudski postupak Dekanić je, kako tvrdi tužiteljstvo, skrivio pijan za upravljačem službenog automobila. Zbog neprilagođene brzine sletio je s ceste, te oštetio pri tome dva automobila i ogradu obiteljske kuće.

Dogovor za lažiranje nesreće

Tužiteljstvo tvrdi da je Dekanić otada odlučio izbjeći  odgovornost za tako prouzročenu nesreću. Zato je s vlasnicom oštećenog vozila i svojim bratićem, koji je na njegovo traženje sa svojim osobnim automobilom ubrzo stigao na mjesto događaja, dogovorio da će policiji reći kako je upravo bratić vozio službeni auto.

Dogovorili su se, stoji u optužnici, da će tvrditi da je do nesreće došlo uslijed izbjegavanja naleta na životinju na cesti, dok se Dekanić nalazio na mjestu suvozača.

Kada je policija o prometnoj nesreći zaprimila obavijest, pomoćnik šefa smjene Postaje granične policije Županja, vođa ophodnje i vođa očevidne ekipe prihvatili su Dekanićevo traženje da lažiraju podatke. Naveli su tako da je Dekanićev bratić kriv, koji je način očevida dobio i prijavu.

Lažna dokumentacija za osiguranje

Osim tog lažiranja pravomoćna optužnica Dekanića tereti da je nakon nesreće krivotvorenu dokumentaciju iz koje je proizlazilo da je njegov bratić vozio službeni automobil, predao djelatnicima Županije.

Na temelju toga je Županija osiguravajućem društvu podnijela odštetni zahtjev za naknadu štete na službenom automobilu. Osiguravajuće društvo je u uvjerenju da su predočeni podaci istiniti, nakon izvršene procjene oštećenja, utvrdilo svoju obvezu namirenja štete, navodi se dalje u optužnici.

Zatim je Dekanić u ime Županije zaključio nagodbu s osiguravajućim društvom o isplati štete od 11.196,76 eura. Taj je iznos potom i isplaćen Županiji, dok je vlasniku kuće isplaćena šteta na betonskoj ogradi od 1205,48 eura kao i šteta na vozilu od 1486,50 eura. Na taj način je Dekanić izbjegao svoju regresnu obvezu plaćanja štete osiguravajućem društvu koje je oštetio za ukupan iznos od 13.888,74 eura. On osobno za taj se isti iznos okoristio, stoji u optužnici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare