SUH uručio Piletiću potpise prikupljene u peticiji “Veće mirovine odmah!”

Vijesti 27. lip 202414:13 1 komentar
Davorin Visnjic/PIXSELL

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) uručio je u četvrtak ministru rada Marinu Piletiću kutije s 2000 komentara umirovljenika i 34.000 potpisa prikupljenih u peticiji "Veće mirovine odmah!", a obećano im je da će se podaci analizirati kako bi se pronašlo kvalitetno rješenje.

Prilikom uručenja kutija, predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović naglasila je hitnost donošenja odluke o povoljnijem izračunu mirovina i uvođenja usklađivanja tri puta godišnje kojim bi se pratila njihova realna vrijednost u odnosu na rast cijena.

Naglasila je i kako hrvatski umirovljenici primaju najniže mirovine u regiji po relativnoj vrijednosti, tj. udjelu prosječne mirovine u prosječnoj plaći od 40,1 posto.

Ministar Piletić skrenuo je pozornost na činjenicu da je 2023. godina za umirovljenike bila “odlična” te se složio da su izbori usporili donošenje novih mjera, ali da je tema ostala aktualna.

“Na Ministarstvu je sada da pronađe najkvalitetnije rješenje i u zadnjem kvartalu ove godine krene u izmjene Zakona o mirovinama”, rekao je Piletić.

Petrović je na sastanku upozorila na činjenicu kako je posljednje Nacionalno vijeće održano još u studenom prošle godine te je konačno dobila ministrovu potvrdu o jesenskom okupljanu.

Petrović: Nakon izbora političari zaboravili na obećanja

“Sastanak je završio obećanjem Ministarstva da će se prikupljeni podaci, potpisi i osobito komentari pažljivo analizirati, uz napomenu da svi okupljeni imaju isti cilj – nastaviti trend rasta i s vremenom dostići 60 posto relativne vrijednosti mirovina”, istaknula je.

Pri tome je poručila kako je upravo vrijeme ono što umirovljenicima nedostaje i da to nitko, tko se bavi umirovljeničkom tematikom, ne smije zaboraviti.

Petrović je u priopćenju također navela kako je dvomjesečna akcija prikupljanja potpisa provedena u 200 hrvatskih gradova i mjesta, a upozorila je i da su nakon parlamentarnih izbora obećanja političara zaboravljena te da je “problem postao i uručiti rezultate peticije resornom ministarstvu”.

Dodala je kako je zato sastanak delegacije SUH-a s ministrom Piletićem u pratnji državnog tajnika Ivana Vidiša i ravnateljice Uprave za mirovinske sustave Melite Čičak bio od višestrukog značaja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare