Je li za sukob premijer-predsjednik kriv kršitelj Ustava? “Nije Plenković apsolutno savršen i budući blaženik”

Vijesti 29. ruj 202414:15 0 komentara

Mišel Jakšić (SDP) i Nikola Mažar (HDZ ) gostovali su TNT dvoboju kod Mile Moralić gdje su komentirala aktualna politička zbivanja.

Jakšić smatra kako će vrijeme pokazati jesu li uhićeni HDZ-ovi dužnosnici, Josip Škorić iz Hrvatskih cesta i gradonačelnik Otoka Josip Šarić, znali da se protiv njih provode istrage te su zato uoči samog uhićenja i dali ostavke na svoje dužnosti.

N1

“Činjenica je da su izvidi trajali jako dugo. Vrijeme će pokazati. Podsjetio bi da smo imali velike afere vjetro-elektrana, Janaf, na kraju je prošlo četiri godine i mi dalje ne znamo ništa. Toliko o našem pravosuđu”, rekao je.

Mažar tvrdi da je to pokušaj spina oporbe. “Ako pogledate, i ova sjednica saborskog Odbora je sve razotkrila jer je oporba govorila da je Turudić izabran da ne bi uhićivao HDZ-ovce i sada to pada u vodu”, rekao je.

“Njima nije cilj borba protiv korupcije”

Jakšić misli da dobar dio oporbe nije adekvatno komunicirao da je činjenica da su uhićena dva visoko-pozicionirana HDZ-ovca. “Sada svi njihovi pokrovitelji, poput Olega Butkovića koji voli biti agresivan na Facebooku sada šuti. Što se tiče Turudića, mi smo naglasili da nismo zadovoljni njegovim izborom. Plus mu je što je došao u Sabor i pokazao da poštuje Sabor, kao što mu je minus što je otišao nakon sat vremena”, naveo je.

Mažar tvrdi da je Škorić puno ranije najavljivao da ne bi više obavljao tu dužnost. “To ruši priču da se nešto radilo. Tu se opet oporba razotkrila jer imali smo niz probijana podataka iz istrage koje idu u korist osumnjičenika. Tada niste čuli od oporbe da traži tematsku sjednice. Njima nije cilj borba protiv korupcije nego šteta HDZ-u”, rekao je.

Jakšić kaže da nema povjerenje prema Ivanu Turudiću. “On je voljom vlade HDZ-a na toj funkciji no u ovoj zemlji ima puno važnijih tema za građane od Turudića”, odgovorio je.

Mažar kaže da nije pitanje ima li on povjerenja u Turudića, nego je pitanje hoće li on svoj posao kvalitetno raditi. “Svi zajedno moramo raditi na problemu korupcije. Po onome što samo dosada vidjeli jest bolji odnos prema javnosti i medijima”, naveo je.

Dogovor Plenković – Milanović

U dogovor premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića Mažar ne vjeruje. “Mislim da će te probleme rješavati budući predsjednik. Dobro se sjećamo kada je krenula agresija Rusije na Ukrajinu kada je premijer pozvao predsjednika pa ništa, kao i kod poziva na dogovor o veleposlanicima kada je predsjednik rekao 50:50, a i svjesni smo tko je sve bio na meti predsjednika”, rekao je.

“Naravno da bi bilo dobro da surađuju, ali za ples je potrebno dvoje”, dodao je napomenuvši da fali iskrenosti.

Jakšić kaže da će Milanović pobijediti na izborima, ali i da očekuje da Plenković “proguta žabu” i sjedne za stol. “Ovo što se sada događa oko vanjskih poslova i vojske je pokušaj da se derogira Ustav po pitanju uloge predsjednika. Ova priča s 50:50 mi nije poznata, ali vidimo kako premijer gleda na sukreiranje vanjske politike, da pošalje predsjedniku popis i kaže ovo su ti veleposlanici i potpiši”, smatra.

“Tko je više manje kriv za njihov odnos, o tom-potom. I jedan i drugi su mogli reagirati u nekim situacijama drugačije, ali ne prihvaćam da je to zato jer je Milanović takav, a Plenković je apsolutno savršen i bit će budući blaženik”, dodao je Jakšić.

Mažar je odgovorio kako valja znati tko je bio kršitelj Ustava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!