Koriste parking a ne plaćaju! “Dali smo im rok da uklone stupiće, ako neće – Grad će!”

Vijesti 12. ruj 202411:11 0 komentara
N1/Ivan Hrstić

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sazvao je još jednu konferenciju za medije na temu parkinga u glavnom gradu.

Tomašević kaže kako je za 17 parkirinih mjesta u centru grada izdano rješenje koje se trenutno ne može naći u gradskim arhivima, a također nema dokaza ni o plaćanju.  Firma kojoj je rješenje izdano više ne postoji, a mjesta su i dalje obilježena i netko ih koristi. “U najmanju ruku od 2019. ne postoji ta pravna osnova, teško je utvrditi i tko koristi ta mjesta. Dali smo rok da sami uklone ove stupiće, ako to ne naprave do kraja tjedna, napravit će Grad sljedeći tjedan”, kaže Tomašević.

Ponovio je i ranije najave da će revidirati parkirna mjesta koje koriste građevinske firme koje ne sudjeluju u obnovi. “To ne može funkcionirati. Ta mjesta se koriste i kad radovi završe, da se to više ne bi događalo, da bi optimalno koristili parkirna mjesta u centru grada, podići ćemo taj iznos. Sad je on 16 eura, uputit ćemo prijedlog u javno savjetovanja i dići iznos na 235 eura, znači 16 puta u prvoj godini, a nakon godine dana ćemo doći na 530 eura mjesečno. Jednako če se plaćati zauzimanje parkirnog mjesta za terasu, rezerviranog parkirnog mjesta i onog koje se koristi za građevinske radove”, pojasnio je.

“Ako do kraja ovog mjeseca oslobodimo 300 mjesta na ovakvim mjestima, to je pola podzemne garaže u Klaićevoj ulici, malo manje od pola. Moći će ih koristiti građani. Sve ove druge mjere, vidjeli ste da smo vratili 130 mjesta koja su se koristila za terase. Ljudi koji ne žive u centru neće više moći koristiti povlaštenu parkirnu kartu. Parkinzi će se koristiti za građane. Nastavljamo uvoditi reda, kao i u financijama, kao i s roditeljima-odgojiteljima, s tisućama neupisana djece u vrtiće… Tako uvodimo reda i u parkng. Ova situacija gdje je 5000 parkirnih mjesta manje nego što je povlaštenih karata”, kaže.

Na pitanja o podzemnoj garaži u Klaićevoj, Tomašević kaže kako je došlo 11 prijava na natječaj i da se 10 firmi koje nisu dobile posao nisu žalile. “To je najbolji dokaz je li provedena javna nabava kako treba”, kaže dopuštajući da je dopušteno uzeti reference drugih firmi koje će sudjelovati u projektu.

Gradonačelnik ponavlja i kako će se gotova sva parkirna mjesta u gradu morati plaćati.

Na pitanja koja nisu bila vezana za temu parkirnih mjesta Tomašević nije htio odgovarati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!