Tomašević traži savjetnika u slučaju Pročistač, hoće li Grad platiti stotine milijuna eura?

Vijesti 17. ruj 202414:09 0 komentara
Goran Stanzl/PIXSELL

Grad Zagreb raspisao je javnu nabavu u kojoj traži financijskog savjetnika nakon što je jednostrano raskinuo koncesijski ugovor za pročistač otpadnih voda sa Zagrebačkim otpadnim vodama (ZOV). U Gradu procjenjuju da bi taj posao mogao stajati 490.000 eura plus PDV.

Grad je u proceduru oko jednostranog raskida ugovora, potpisanog 2000. te je na snazi trebao biti do 2028. godine, krenuo u siječnju, kad je odluka o tome izglasana na Skupštini, a u srpnju je gradonačelnik Tomislav Tomašević donio zaključak u kojem se ugovor s 3. kolovoza i službeno raskida, piše tportal.

Tri razloga za raskid

Upravljanje od ZOV-a, tvrtke u vlasništvu konzorcija WTE Wassertechnik GmbH, Westenergie Aqua GmbH te Vodoprivrede Zagreb, preuzela je gradska tvrtka Vodoopskrba i odvodnja, a Tomašević je još u siječnju kao osnovu za raskid naveo nekoliko razloga.

Tako zemljište na kojem je pročistač više neće biti pod koncesijom, a u sklopu njega nalazi se lokacija za gradnju centra za gospodarenje otpadom, što je preduvjet za zatvaranje Jakuševca i prvi razlog za raskid ugovora. Osim toga, za investiciju za treći stupanj pročišćavanja otpadnih voda, od oko 94 milijuna eura, moći će se potraživati sredstva iz fondova EU-a, a to se ne bi moglo učiniti ako bi pročistačem upravljala privatna tvrtka, dok je treći razlog taj da se više isplati raskinuti ugovor nego još četiri godine plaćati koncesiju.

Iako je ugovor raskinut, još uvijek nije poznata cijena toga. Tomašević od početka tvrdi da u cijelu priču nisu ušli napamet, da je sve pomno analizirano te da su se odlučili na raskid jer smatraju da bi nastavak ugovora bio skuplji od plaćanja penala.

Angažman odvjetnika i konzultanata

Naime Grad je sklopio ugovor s odvjetničkim društvom Škurla, Durmiš i Spajić, koji s pravne strane vodi priču vezanu za raskid ugovora i kao pomoć angažirao je međunarodnu konzultantsku tvrtku Mazars. Oni su pak utvrdili, kako je prezentirao Tomašević, da bi ostajanje u ugovoru bilo skuplje nego izlazak iz njega.

“Ostajanje u ugovoru do kraja 2028. značilo da bi koncesionaru moram platiti još 420 milijuna eura”, kazao je u siječnju Tomašević.

I dok oporba tvrdi da će se zbog prijevremenog raskida platiti stotine milijuna eura penala, u Gradu odgovor na to pitanje još nemaju. Naime na posljednjoj sjednici Skupštine, održanoj početkom rujna, na pitanje zastupnika Zorislava Antuna Petrovića (Zelena alternativa – Održivi razvoj Hrvatske) oko cijene raskida Tomašević je kazao da ona još nije poznata jer nema dogovora sa ZOV-om.

“Ako do dogovora ne dođe, o tome će odlučiti arbitražni sud. Nismo u to ušli bez analiza. Da je ostalo u privatnim rukama, ne bismo mogli treći stupanj sufinancirati iz fondova EU-a”, rekao je Tomašević.

Tko će biti financijski savjetnik koji će, kako se navodi u dokumentaciji, biti ključan u procjeni financijskih implikacija raskida koncesije, određivanju pravedne naknade, zastupanju financijskih interesa Grada tijekom pregovora, posredovanja i/ili pred arbitražnim sudom te pružati porezno savjetovanje vezano uz porezne implikacije raskida koncesijskog ugovora, trebalo bi biti poznato u tjednima ispred nas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!