Tomić Latinac: Oko 30% djece u Hrvatskoj trpi vršnjačko nasilje

Vijesti 20. ruj 202413:15 0 komentara

Oko 450 stručnjaka iz 29 zemalja okupilo se u Zagrebu na konferenciji SKRB2024, posvećenoj poboljšanju kvalitete alternativne skrbi i pružanju potpore djeci i obiteljima u riziku. O važnim temama za djecu i o tome što pruža Hrvatska, u Novom danu govorila je Martina Tomić Latinac, voditeljica odjela za zaštitu djece, ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

“Obitelji u riziku i udomiteljske obitelji trebaju više pozornosti”, kaže Tomić Latinac.

“Unatoč tome što se u Hrvatskoj broj djece smanjio u posljednjih 5 godina smanjio za 5%, nama je rasla stopa djece u ustanovama i na to treba obratiti pozornost. Usluge moraju biti dostupne”, dodala je.

U nizu tema i problema koje su zajedničke svim zemljama je vršnjačko nasilje. Voditeljica odjela za zaštitu djece, ureda UNICEF-a za Hrvatsku podsjetila je na zabrinjavajući podatak iz škola: “Vršnjačko nasilje jest veliki problem u školama. Nasilje se često sa školskih hodnika seli u virtualne prostore. Itekako se reflektira na djecu. Oko 30% djece u hrvatskim školama trpi neki oblik vršnjačkog nasilja. Važno je reći da 10% koje je izloženo vršnjačkom nasilju, trpi to kontinuirano i opetovano i tada govorimo o zlostavljanju. Istraživanja su pokazala da djeca koja su smještena u alternativnoj skrbi, primjerice u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi češće bivaju mete takvog zlostavljanja jer djeca primjećuju, izdvajaju ih, lijepe im stigme da su djeca bez roditelja i da su smještena u dom.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!