Tonči Tadić: Nije se ni mogla dogoditi nikakva ultradesna revolucija u EU-u

Vijesti 10. lip 202422:47 0 komentara

Europarlamentarni izbori u svakoj zemlji EU su svojevrsni referendum o podršci aktualnoj vlasti, istaknuo je Tonči Tadić, politički analitičar, bivši saborski zastupnik, u razgovoru s Ivanom Hrstićem u Newsnightu. Taj referendum je ova vlast u Hrvatskoj položila, kaže, a nije ga položila vlast u Njemačkoj niti u Francuskoj, u kojoj je došlo do potopa tradicionalnih stranaka, a takozvana "krajnja desnica" ide dalje.

Tadić govori o “takozvanoj” krajnjoj desnici, zato što su i neke druge stranke i politički lideri, koji su prije bili nazivani krajnje desnima, kao što je talijanska premijerka Meloni, postali prihvatljivi partneri onima koji su bliže političkom centru. Isto bi se kaže, moglo dogoditi u Francuskoj s Marine le Pen.

Osnovni razlog je ublažavanje političke retorike u trenutku kad nekadašnja vječna oporba dolazi bliže vlasti ili je čak i preuzima, te se tu uopće više ne radi o ultradesnici. U slučaju njemačkog AfD-a, on jest ostvario bolji rezultat nego vladajući SPD, ali upola slabiji nego CSU/CDU, kaže Tadić te objašnjava zašto kancelar Scholz nije odlučio krenuti putem francuskog predsjednika Macrona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!