Tucaković najavio da će vatrogasci uskoro dobiti novu opremu

Vijesti 07. kol 202409:55 1 komentar

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković gostovao je u Novom danu kod Sandre Križanec s kojom je komentirao ovogodišnju vatrogasnu sezonu.

Porast broja požara

U odnosu na prošlu godinu imamo 20 posto požara više dakle 3.900 u odnosu na 3.200 iz prošle godine. Što se tiče opožarene površine imamo povećanje od čak 3 posto odnosno oko 12 tisuća hektara takve površine dok je prošle godine bilo 3.900. U tim požarima nije nitko nastradao i nijedan vatrogasac nije ugrožen”, izjavio je Slavko Tucaković predstavljajući ovogodišnju požarnu statistiku.

Komentirajući modele funkcioniranja po kojima vatrogasci rade, istaknuo je kako je zadovoljan time kako se vatrogasci dislociraju kako bi pomagali kolegama na raznim požarištima.

Osvrnuo se na jučerašnji sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem za koji je istaknuo kako smatra da je bitan i koristan.

Dodao je i kako će vatrogasci uskoro dobiti “10.250 zaštitnih kompleta za vatrogasce, 34 cisterne i 149 pick-up vozila s nadogradnjom, dok je ove godine dodijeljeno 20 cisterni za vodu.”

Svi kanaderi su u funkciji

O medijskim nagađanjima o tome da jedan kanader nije funkciji, Tucaković je ustvrdio kako se radi o tome da kanaderi moraju ići na redovne servise jer dolazi do standardnih kvarova koji se adresiraju.

“Normalno je da jeda ili dva kanadera ne budu u funkciji jer idu na popravke i redovne preglede. Od danas je svih 5 kanadera i 5 air traktora u funkciji. Jednostavno dogode se kvarovi koje treba popraviti i zato imamo vrlo kvalitetne pilote i tehničare koji naporno rade na održavanju”, dodao je.

Komentirajući slučaj dvije ženske osobe koje su vatrogasce nazvale “nakazama” za vrijeme požara u Tučepima ustvrdio je kako one ne zaslužuju biti komentirane te kako se nada da će institucije napraviti svoj posao kako bi ih se sankcioniralo.

Manjak opreme

“Ne bi se složio da nema dovoljne opreme. Normalno je da stradaju u požaru i to je potrebno zamijeniti na čemu se i radi. Postoje institucije i vatrogasne zajednice u državi koje sustavno nabavljaju opremu. Ima općina koje su siromašnije i tu smo zajedno da im pomognemo. Naravno da svi imaju opremu i nastavit ćemo i dalje s nabavkom. Gradovi su ti koji osnivaju javna vatrogasna društva i tu je važna uloga lokalnih čelnika”, izjavio je Tucaković komentirajući navode prema kojima vatrogascima na terenu nedostaje opreme.

N1

Dodao je i kako će se nakon plaća raditi na tome da se poboljšaju materijalni uvjeti za dobrovoljna vatrogasna društva te kako će se ići ka tome da se povećavaju izdatci za vatrogasce iz lokalnih proračuna.

Važnost odgovornog ponašanja

Za kraj Tucaković je komentirao nastavak vatrogasne sezone.

“Treba očekivati da će požara biti i moramo raditi na upozoravanju građana kako bi spriječili potencijalne požare. Potrebno je povećanje sankcija za počinitelje jer požar nije igra i preventiva je najbitnija. Treba poduzimati mjere i kontrolirati provedbu istih. Nažalost ne ponašamo se odgovorno i tu treba napraviti reda”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare