Turist iz Njemačke: “Ja mogu, ali domaći koji žive ovdje nema šanse da to plate”

Vijesti 29. lip 202322:13 6 komentara

U Hrvatskoj je u usporedbi s prošlom turističkom sezonom 33.ooo kategoriziranih smještaja više. Samo u Splitsko-dalmatinskoj broj se sa 17.000 popeo na 18.770, a od toga je četiri posto više na Makarskoj rivijeri. Na loš start sezone i crno tržište požalili su se privatni iznajmljivači na rivijeri. Jesu li razlog novi smještajni kapaciteti ili neopravdano vioske cijene ili možda sve navedeno, provjerila je naša Vesela Šegvić.

U suncu i moru Makarske rivijere ovog je mjeseca uživalo više od 132.000 gostiju.

N1

Pa ako je vjerovati podacima i ovoj slici prepune plaže u Tučepima – gostiju itekako ima. Zauzete su i recepcije hotela u Tučepima. Dosadašnjim rezultatima u lancu ovih hotela jako su zadovoljni – a manjak gostiju kažu, nisu primjetili.

N1

Direktor hotela Stefano Vranješ kaže: “Bilježimo dvostruko veće brojke noćenja u odnosu na prethodnu godinu. Što se tiče šestoga mjeseca, na polovici su već bili rezultati pet posto bolji od protekle godine”.

Da je proteklih godina u Tučepima bilo jeftinije pričaju nam neki turisti u Tučepima.

Tako nam Sudeen iz Švedske kaže: “Da, skuplje je nego prije. Tako je kako je, ako želiš biti ovdje, ne možeš se žaliti. Cijene su takve.”

Avian iz Norveške slaže se da su cijene previsoke: “Preferiram nešto malo jeftinije, ali je okej”.

Boris iz Njemačke uspoređuje cijene s onima u svojoj zemlji: “Pa cijene su kao i u Njemačkoj, čak i veće. U nekim restoranima čak i veće. Pivo je četiri, četiri i pol eura, negdje pet, kako gdje”.

A malo dalje na Rivijeri, u Baškoj vodi – trenutno odmara sedam i pol tisuća gostiju ITT do današnjeg datuma – 4% više gostiju nego lani.

N1

Direktor Turističke zajednice Baška voda Ante Jurišić komentira kakva je potražnja: “Vrlo malo ima primjedaba na rezervacije. To vjerojatno oni koji su previše podignuli cijene, neopravdano i koji imaju lošiji smještaja. Ovi koji imaju kvalitetniji, oni se prodaju i po godinu dana unaprijed”.

Takva je situacija kod Marine Granić Skender koja iznajmljuje obiteljski smještaj u Baškoj vodi. Slobodnog apartmana trenutno nema. Cijene je podigla za 10%, pa u srcu sezone noć za dvije osobe košta od 80 do 120 eura.

“Imamo domaćih gostiju koji se više od desetljeća vraćaju, koji su komentirali cijenu i rekli – nećemo ti moći biti 10 dana, ja sam im dala dva dana gratis koje nisu mogli platiti”.

Ovakvi kao Marina i domaći gosti koji si mogu priuštiti ljetovanje na Jadranu postali su rijetkost. Makarska rivijera možda baš zato bilježi pad domaćih gostiju jer im je postala preskupa.

Boris iz Njemačke dodaje: “Mislim da cijene nisu neopravdane. Ja u Njemačkoj živim i mogu, ali domaći koji žive ovdje nemaju šanse da to plate”.

Gosti se u jednom hotelu na Omiškoj rivijeri stalno izmjenjuju, pa su rezultati bolji nego prijašnje, ali i rekordne 2019. godine.

Vlasnik hotela Domagoj Tomasović komentira cjenovnu politiku: “Cjenovna politika je ajmo reći jedan od razloga zašto neki kolege ipak imaju nekakve rupe i slično. Gosti nisu glupi, znaju ako je inflacija prosječna godišnja bila 12,5, 15 posto i slično, ne možemo povećati cijene 30, 40 ili 50 posto”.

Ako tako nastavimo – turisti će pedalirati prema jeftinijim europskim turističkim destinacijama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare