Turisti pohrlili na Kvarner, a kakve su cijene: “Zašto bi nešto bilo skuplje u Italiji nego kod nas?!”

Vijesti 07. tra 202422:16 0 komentara

Sezona kupanja na Kvarneru je otvorena! Uživa se u toplom proljetnom vremenu. Neki uz more i u moru, drugi, poput gostiju iz Slovenije, u hladovini terase.

“Dolazimo češće ovamo, na šetnicu. U malom raju je kao u raju, zato i dolazimo često ovamo na ručak ili večeru ili nešto popiti ovako”, kaže Živko.

Hotelijeri na Liburniji – zadovoljni, a kako i ne bi bili kad je upravo ovdje u prvom kvartalu ostvaren najveći broj noćenja na Kvarneru…

“Očekivali smo puno, međutim, doživjeli smo još više, još ugodnije. Bilo je dosta gostiju, ja se nadam da su gosti otišli zadovoljni. Opatija je jedno prekrasno mjesto gdje se gosti osjećaju ugodno”, kazao je hotelijer Milan Sesar.

N1

Unatoč tome što mjesta za napredak uvijek ima i što se gosti žale na manjak noćnog života, Sesara ljuti što se, često, kao destinacija, podcjenjujemo. Kaže, ono što nudimo moramo znati i naplatiti.

“Zašto bi nešto bilo skuplje u Italiji nego kod nas ili u Austriji, mi po kvaliteti ni po čemu ne zaostajemo za našom konkurencijom”, istaknuo je Sesar.

Opatija je svakako bajna, no Rijeka uzima sve veći dio kolača. Grad koji teče svrstao se u top 10 destinacija po broju noćenja u prva tri mjeseca ove godine. Jedna je njemačka obitelj prije nekoliko dana stigla vlakom!

“Ljudi ovdje su jako ljubazni, vrijeme je lijepo i čak smo malo planinarili”, kaže Catherine iz Njemačke.

Nadomak Svetog Vida susreli smo i mladi par iz Poljske. “Jako lijepo mjesto, više nam se sviđa od Trsta. Lijepa luka, sjane su i ove male, uske uličice, uklapa se u naš stil… Svidjela nam se i crkva. Bili smo i na Trsatu i uživali u koktelu”, kaže Magda.

A kakve su cijene? Evo što kažu turisti:

Cijene su dobre. Nisu previsoke? Ne, nisu.

Sve što je dobro nešto košta. Možda je malo previsoko, ali dobro preživjet ćemo…

Bolje su nego u Trstu, to je sigurno! Mislim da su u redu, da je za turiste sjajno posjetiti ovo mjesto.

N1

“Nadamo se nešto dužim boravcima”

Da je Rijeka sve vidljivija na turističkoj karti potvrđuje i podatak da se svrstala na treće mjesto u Hrvatskoj po turističkom prometu ostvarenom u privatnom smještaju. Potvrđuje nam to i Karmela Mrakovčić koja se iznajmljivanjem bavi od 2016.

“Sezona će biti odlična i ove godine, nadamo se nešto dužim boravcima nego prethodne godine, prošle godine su bili otprilike četiri dana, a ove godine se nadamo, možda, pet šest. Sve do kraja šesto mjeseca su rezervacije fantastične”, rekla je Mrakovčić, privatna iznajmljivačica.

Produljuje se boravak turista u Rijeci, a mijenja se i tipologija gostiju.

“U početku su nam dolazi turisti slabije platežne moći, uglavnom, studenti, mladi ljudi. Onda se oko 2020. to promijenilo, počeli su se puniti studio apartmani i počele su nam stizati i obitelji i veće grupe”, dodala je Mrakovčić.

Najbrojniji gosti iz Njemačke

Godina je, kažu brojke, iznimno dobro počela. Dobra je vijest, ističu stručnjaci, što se rast bilježi van glavne sezone. Najbrojniji su i dalje gosti iz Njemačke.

“Prva tri mjeseca imamo 20% ostvarenih noćenja više nego prošle godine, a samo u ožujku ti rezultati su još i veći, odnosno, 40% više noćenja nego lani”, navodi Irena Perišić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.

Pogledamo li vremensku prognozu koja obećava, ali i booking po kojem se sezona poznaje, čini se da će kvarnerski turisticki djelatnici i u nadolazećem razdoblju imati razloga za zadovoljstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!