Uhićena još tri navijača: I njih terete zbog ustaških pjesama, ali još nisu osuđeni

Marko Prpic/PIXSELL

Kriminalističko istraživanje započelo je nakon što je javnost upozorila na neprimjerene pjesme koje su se orile tijekom utakmice.

Zagrebačka policija malo prije je potvrdila da je uhitila još tri osobe zbog pjevanja ustaških pjesama na utakmici Gorica – Dinamo.

Ranije je objavljeno da je osam navijača osumnjičeno zbog kršenja Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima te da ih je pet uhićeno.

Kakve im kazne prijete?

Oni su tijekom prijepodneva privedeni na Općinski sud u Velikoj Gorici gdje je u tijeku njihovo ispitivanje. Izvedeni su pred prekršajnog suca koji im, prema Zakonu, može izreži novčane kazne do 3.310 eura ili zatvorsku kaznu od 30 do 60 dana. Visina kazni ovisit će o sudskoj odluci, ali i ranijoj osuđivanosti privedenih.

Osim kazni mogu dobiti i zabrane dolaska na utakmice.

“U nastavku kriminalističkog istraživanja, zbog sumnje u počinjenje prekršaja na nogometnoj utakmici, tijekom današnjeg dana uhićene su još tri muške osobe starosti između 19 i 44 godine. Nad njima se provodi kriminalističko istraživanje po dovršetku kojeg će, uz optužni prijedlog, biti dovedeni na Općinski sud u Velikoj Gorici”, objavila je Policijska uprave zagrebačka.

UEFA nas kažnjava

S praksom privođenja navijača zbog pjevanja ustaških pjesama ili isticanja ustaških simbola počelo se prije nekoliko tjedana jer je UEFA počela pokretati disciplinske postupka protiv Hrvatskog nogometnog saveza.

Isticanje simbola koji pozivaju na mržnju ili nasilje kao i pjevanje pjesama takvog sadržaja kažnjivo je Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Naš reporter Ivan Hrstić prati tijek postupka na Općinskom sudu u Velikoj Gorici te javlja kako za sada još nije donijeta niti jedna presuda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare