Unutarstranački izbori u SDP-u i DP-u pred vratima: “Plenković sigurno želi zaokret”

Vijesti 16. kol 202421:40 0 komentara

Dok godišnji odmori za većinu političara još traju, u SDP-u i DP-u traju i pripreme za unutastranačke izbore. Već neko vrijeme traju priče o sukobu na relaciji Penava-Radić za prevlast u Domovinskom pokretu, ali potpredsjednik Vlade i član stranke Josip Dabro uvjerava da je kod njih sve u redu i da rata nema.

U SDP-u su dosad istaknute tek dvije kandidature, uz Sinišu Hajdaša Dončića tu je i Sanja Major koja u javnosti komunicira potpuno drugačije stavove od onih koji se iz stranke uglavnom mogu čuti.

Hoće li stranku nastaviti voditi gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ili će je preuzeti netko od neistomišljenika, što bi moglo uključivati i neslužbenog čelnika drugog tabora – Marija Radića, Domovinski pokret odlučivat će krajem mjeseca.

Jelena Bokun / N1

Upitna demokratičnost izbora u DP-u

Potpredsjednik Vlade i član te stranke, Josip Dabro tako je izjavio da je stranka – ujedinjena: “Nema tu dva tabora. DP je bio jedinstven kada je donosio krucijalne odluke za parlamentarnu većinu, za hrvatsku državu, tako i sada”, uvjerava.

Ali nemaju svi članovi u DP-u priliku dati svoj glas. Glasati mogu samo 43 članova Domovinskog odbora i 60 izaslanika. Svi oni tek će se birati, a i pojedini članovi stranke, poput Igora Peternela smatraju da proces nije ni transparentan ni demokratski:

“Imate jednu krasnu izreku: kad se izbori dobro organiziraju, ne moraju se ni provoditi.”

Vukovar s dvostruko više izaslanika DP-a od Zagreba

Pa tako Peternela nije iznenadila ni današnja odluka Središnjeg izbornog povjerenstva o raspodjeli delegatskih mandata:

“Izborni sabor koji se održava na način da se raspisuje, a da članovi Predsjedništva o tome saznaju iz medija, i usred ljeta. Izbori 31.8., Vukovar ima 9 izaslanika, a Zagreb 5.”

Što to znači, shvatit će čitatelji sami, dodaje Peternel, ali očito insinuira da su Penava i njegovi ljudi raspodijelili delegate na način da je ih je više u onim podružnicama koje su njemu sklone. Dabro ranije o izborima potpuno drugačijim tonom:

“Unutarstranački izbori su festival demokracije koji… svatko treba i reći nešto, svatko ima viziju drugačiju. Vi imate svoj kut gledanja, ja imam svoj, ali kad su unutarstranački izbori u tijeku, kad je proces otvoren, to je normalno da svatko izrazi nekakvo svoje, dal’ zadovoljstvo, dal’ nezadovoljstvo da bi u očima izaslanika stranke dobio nekakve simpatije”, objasnio je tada Dabro.

Na izbore idu i SDP-ovci. Uz Sinišu Hajdaša Dončića kojeg se proteklih dana ni ne čuje ni ne vidi, svoju je kandidaturu zasad istaknula samo još potpredsjednica Foruma žena SDP-a, Sanja Major. Misli da je vrijeme da SDP zaokrene više ulijevo, ali i da se unutar SDP-a počnu mijenjati ustaljeni obrasci:

“Ciljam na unutarstranačku stegu, prvenstveno. Na odsutsvo bilo kakve rasprave, jedina rasprava koja se u SDP-u vodila posljednjih desetak godina je uglavnom bila osobna, bili su personalni korijeni u pitanju”, rekla je Major i dodala:

“Mi već više od desetljeća nemamo nesankcioniranu raspravu o nekim političkim temama u SDP-u nego se sve svodi obično na to tko je čiji i tko bi trebao gdje biti.”

“Zaokret SDP-a”

Većina viđenijih SDP-ovaca u petak je bježala od kamera i nerado govorila o izborima koji ih čekaju.

Među rijetkima koji su spremni komentirati izbore je Arsen Bauk, koji očito misli da je SDP već dovoljno lijevo:

“Sasvim sigurno postoje oni koji bi željeli da SDP ide malo radikalnije ulijevo i da se odrekne Zorana Milanovića. Jedan od njih je sigurno Andrej Plenković, a za ostale ćemo očito saznati u unutarstranačkoj kampanji.

Iako je nije eksplicitno prozvao, za pretpostaviti je da misli upravo na Sanju Major koja je u programu N1 rekla da se ne slaže se s SDP-ovim postizbornim koketiranjem s Domovinskim pokretom , ali ni s Milanovićevim uplitanjem u parlamentarne izbore. Pa nije najsklonija ni podršci koju je SDP obećao Milanoviću na predstojećim predsjedničkim izborima.

Predsjednik države je sada na ovim posljednjim parlamentarnim izborima zaista napravio ustavni atak na izbore. Istovremeno, Milanović nas je udaljio od socijaldemokratskog koncepta i identiteta, i mi smo izgubili iz vida ono što je nas činilo socijaldemokratskom strankom”, oštra je bila kandidatkinja za predsjednicu SDP-a.

Za nekoliko dana i službeno počinje kandidacijski proces pa će tad biti jasnije ima li onih koji čekaju zadnji trenutak da objave ulazak u utrku za predsjednika stranke, ali i kakve planove za stranku koja ne prolazi kroz svoje najslavnije dane, imaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!