USKOK istražuje devetoricu muškaraca, sumnja se da su oštetili državu za više od 9 milijuna eura

Vijesti 12. srp 202411:24 0 komentara
Davor Javorovic/PIXSELL

USKOK je, na temelju kaznene prijave policije, donio rješenje o provođenju istrage protiv devetorice hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na izbjegavanje carinskog nadzora te pranja novca.

Sumnja se da je dvojac u razdoblju od siječnja do 10. srpnja 2024. u Hrvatskoj i drugim državama članicama Europske unije, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike i više drugih osoba u cilju zarade kupovinom većih količina duhana u listu u inozemstvu, unošenjem u Hrvatsku, a potom skladištenjem i preradom u sitno rezani duhan te njegovom prodajom na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj bez oznaka duhanskih markica Ministarstva financija.

Podijelili milijun eura

Kupili su najmanje 81,5 tona duhana u listu koji je uskladišten u Slovačkoj. Nakon toga je su s drugim osumnjičenicima preko Mađarske dovozili duhan u Hrvatsku na područje Zagreba i Bjelovara. Tako je, uslijed neplaćenih trošarina, Državni proračun Republike Hrvatske oštećen za najmanje 9.304.366,50 eura.

Potom su duhan pretovarivali u vozila te su ga prevozili u skladišta koja su prethodno osigurali i opremili za preradu duhana gdje su ga prerađivali radi preprodaje na ilegalnom tržištu. Na opisani način okrivljenici su preradili i prodali najmanje 62,9 tona duhana za iznos od najmanje 1.259.740,00 eura, koji su međusobno podijelili.

Osim toga se osnovano sumnja da je jedan od okrivljenika, od 25. veljače do 28. lipnja 2024. u Zagrebu i Bjelovaru, novac koji je stekao nedozvoljenom trgovinom duhana, kako bi zametnuo trag i neistinito prikazao da proizlazi iz zakonitog izvora, najmanje 38.800,00 eura uložio u kupnju vozila i nekretnina.

USKOK je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!