AI izbori – velika završnica: Umjetna inteligencija predviđa pobjednike izbora

Vijesti 08. tra 202412:31 > 11. tra 2024 09:08 0 komentara
N1

Projekt N1 televizije i BIRD Incubatora AI Izbori bliži se kraju, a gledatelji će moći vidjeti prve prognoze rezultata parlamentarnih izbora koja se baziraju na modelima umjetne inteligencije.

N1 televizija krajem prošle godine pokrenula je projekt AI Izbori, natjecanje za mlade timove kojima glavni zadatak bio prognozirati rezultate nadolazećih parlamentarnih izbora. Budući da tehnologija umjetne inteligencije sve snažnije prodire u javni diskurs, a njeni alati postaju sve dostupniji građanima, odlučili smo provjeriti može li umjetna inteligencija predvidjeti glavni politički događaj u Hrvatskoj 2024. godine.

U prvoj epizodi razgovarali smo s političkim znanstvenicima o dosadašnjim metodama predviđanja izbora, analitičarima koji se u profesionalnom životu bave s predikcijama te s domaćim stručnjacima iz područja umjetne inteligencije.

Zatim smo organizirali pitch natjecanje za timove koji su pred stručnim žirijem (Tihomir Ladišić, Jadranka Kosor, Vuk Vuković i Hajdi Ćenan) prezentirali metode s kojima će pokušati predvidjeti rezultate izbora.

Žiri je odabrao tri tima koja su prošla u finale, a timovi već mjesecima sa stručnim mentorima rade na razvijanju modela, a gledatelji će rezultate njihovog dosadašnjeg rada moći pogledati u petak u 20 sati na N1 televiziji. Timovima će ovo biti predzadnji sastanak sa žirijem i prilika da svoje modele upotpune sa što boljim uputama, a konačnu predikciju izbora predstavit ćemo u nedjelju 14. travnja u 20 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!