Poznati odvjetnik o izboru ustavnih sudaca: “Ako kažem što očekujem, onda ću vas sve razočarati”

Vijesti 26. lip 202410:38 0 komentara

Odvjetnik Veljko Miljević gostovao je u Novom danu kod Tihomira Ladišića gdje je komentirao međunarodnu arbitražu MOL-a i Hrvatske i izbor ustavnih sudaca.

Miljević se nada da će se novoj arbitraži pristupiti sustavnije jer je DORH pozvao javni poziv stručnjacima. “Dobro da je taj poziv javan, no postoje i institucije koje već djeluju i koje su spremne pomoći u tom postupku. Mi imamo institucije koje to uspješno rade i imamo zakonske osnove jer imamo i zakon o mirenju”, rekao je.

“Mi imamo zakon gdje, u svim parničim predmetima o mirnom rješenju sporova, se ne može ići u sudski postupak ako se ne pokuša to riješiti mirenjem. Dakle mi imamo sigurno grupacije ljudi koje su osposobljene da bi mogli obavljati tu vrstu posla, stručne ljude”, dodao je.

“Pretpostavka je svake normalne države da svaki spor bude bude riješen u korist države”, napominje Miljević.

“To je vrsta trgovačkog spora koji se odvija u Washingtonu. Nismo mi ni do sada ni u jednom od tih sporova bili bez stranih stručnjaka i mislim da su ti troškovi značajno nadmašivali naše spoznaje o tome, a rezultati su proglašavani uspjehom”, rekao je.

Izbor ustavnih sudaca

Komentirao je i proces izbora novih ustavnih sudaca. “Ako kažem što očekujem onda ću vas sve razočarati. Gledao sam i mog kolegu Krunislava Olujića na vašoj televiziji, izrekao je neke realne sumnje o tom načinu izbora, za koji se svi slažemo da je loš. Ustavni sud mora biti najveći moralni autoritet u državi i mi to govorimo preko 20 godina. Osnovni element rada ustavnog suda je usklađivanje propisa svih propisa s Ustavom. Tko to zna raditi? Pa valjda netko tko je bio istaknuti sudac”, napomenuo je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!