VIDEO / Uhićena grupa dilera: Industrijsku konoplju špricali zabranjenim tvarima i prodavali kao drogu

Crna kronika 23. svi 202416:12 0 komentara
MUP RH

Nakon jučerašnje serije uhićenja USKOK je danas otvorio istragu protiv deseteročlane kriminalne grupe koja je na području Đakova uzgajala marihuanu.

Iako su, kako smo jučer javljali, imali nasade industrijske konoplje čiji je uzgoj dopušten, u poslovnim prostorima u Bjelovaru nanosili su na nju zabranjene polusintetske kanabinoide. Drugim riječima industrijska konoplja postajala je na taj način zabranjena opojna droga.

Godine ilegalnog biznisa

Sve je, kako navodi USKOK, krenulo još početkom 2021. kada se ova skupina povezala, organizirala uzgoj i prodaju marihuane u Hrvatskoj i drugim zemljama EU-a.

Dvojica osumnjičenih osnovali su firmu koja je bila registrirana za uzgoj bilja za uporabu u farmaciji, kao i aromatskog, začinskog i ljekovitog bilja. Zatim su osigurali lokaciju za uzgoj i proizvodnju droge u Đakovu. Potom su nabavili preparate, sjemenke, sadnice i opremu za uzgoj i proizvodnju droge, koju su instalirali u iznajmljenoj hali te su za uzgoj angažirali ostale osumnjičene.

Tamo su proizveli najmanje 300 kilograma marihuane.

Goleme količine marihuane

Uslijedio je nastavak proizvodnje droge te izrada strojeva za proizvodnju droge nanošenjem zabranjenih polusintetskih kanabinoida na industrijsku konoplju. Dvojica osumnjičenih dopremali su te tvari u Hrvatsku.

Na ovaj način proizveli su najmanje 700 kilograma konoplje na koju su nanijeli zabranjene polusintetske kanabinoide, dok su kupcu iz Slovenije predali 116 kilograma konoplje te najmanje jedan stroj za proizvodnju droge.

Pretragama je do sada zaplijenjeno oko 1,5 tona cvijeta industrijske konoplje, a USKOK najavljuje da će biti pretražene preostale površine na kojima su zasađene brojne sadnice te će se tijekom istrage provesti potrebna vještačenja i druge dokazne radnje.

Jedan osumnjičeni od ranije je u istražnom zatvoru pa je USKOK sada zatražio od suca istrage Županijskog suda u Osijeku određivanje istražnog zatvora za ostalih devetero okrivljenika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!