VIDEO / Vodeni val stigao u Hrvatsku: “Svi su opremljeni i prate što se događa”

Vijesti 25. ruj 202409:17 1 komentar

Vrh vodenog vala Dunava ušao je u Hrvatsku u 2 sata ujutro, javlja HRT. Izmjeren je najviši vodostaj od +708 cm.

Idućih desetak sati očekuje se stagnacija vodostaja i zatim blago opadanje, rekao je Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda za HRT. Kazao je kako vodostaj sigurno neće doseći osam metara te da će samo dalje padati.

“Svi smo mogli odahnuti kad je protekle srijede vrh Dunava u Bratislavi dosegao pola metra niže nego što je bio 2013. Tada smo znali da i kod nas možemo očekivati 60-ak cm niži vodostaj i to se i ostvarilo”, rekao je Novosel.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut naglasio je kako su pripreme počele vrlo rano.

“Svi su opremljeni i prate što se događa. Aktivno rade stožeri civilne zaštite Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Prekjučer sam bio na terenu, idem i danas”, rekao je Trut.

Vikend naselja Zeleni otok i Aljmaš na nebranjenomm području Dunava u doticaju su s vodom, a u neke je objekte i ušlo malo vode. U oba naselja ostalo je nekoliko obitelji. Ravnateljstvo Civilne zaštite i Crveni križ skrbe o njima, a posjetili su ih i psiholozi.

U naseljima je i dvoje bolesnika, a Trut ističe da im se pruža sva potrebna pomoć.

“Potrebni su im i određeni aparati i lijekovi, koje oni imaju. U preventivnom slučaju dostavljen je i agregat za struju ako bi došlo do isključenja struje tako da mogu upogoniti aparate za disanje. U svakodnevnom su kontaktu s našim pripadnicima. Cijelo područje nadziremo dronovima”, rekao je Trut.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare