Vrhovni sud oglasio se o otkazu Hrvoju Zovku

Vijesti 21. svi 202415:35 1 komentar
Zeljko Hladika/PIXSELL

Vrhovni sud RH koji je svojom revizijskom odlukom potvrdio izvanredni otkaz Hrvoju Zovku, predsjedniku HND-a, oglasio se nakon brojnih javnih kritika što su im posljednjih dana upućene.

Zvoko je na općinskoj i županijskoj razini dokazao da nije opravdano dobio izvanredni otkaz, dok je Vrhovni sud RH zaključio da je njegov verbalni sukob s urednicom IMS-a HRT-a Katarinom Perišom Čakarun predstavljao napad na čast i ugled HRT-a te da je opravdan razlog za otkaz.

Osveta Zovku zbog kritika?

Sada sa Vrhovnog suda poručuju da nije dopustivo da se njihova presuda dovodi u kontekst izmjena Kaznenog zakona, rezultata parlamentarnih izbora, tužbi protiv novinara, izbora glavnog državnog odvjetnika i drugih postupaka pred sudovima koji nisu bili predmet odlučivanja VSRH-a.

Naime, iz HND-a su ranije ustvrdili da je Vrhovni sud RH presudio protiv Zovka upravo zato što je otvoreno iznosio kritike o svim tim pravosudnim temama.

Vrhovni sud sad pak upozorava da se takvim reagiranjima omalovažava rad vijeća, a i čitavog Vrhovnog suda.

Već je bilo sličnih presuda

“Vijeće koje je odlučivalo u ovom predmetu rukovodilo drugim kriterijima, prvenstveno zakonom, činjenicama u spisu i stabilnom sudskom praksom ovog suda u takvim i sličnim situacijama”, objašnjavaju sa suda.

Objavili su i ranije presude iz kojih se, kako tvrde, vidi da su u ranijim sličnim slučajevima donosili identične odluke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare