Poznato kad se očekuje vrhunac vodenog vala na Muri i Dravi

Vijesti 15. ruj 202411:22 0 komentara
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/ilustracija

Na rijekama Dravi i Muri, kao i na malim slivovima Plitvice i Bednje te Trnave i Bistre situacija je redovita, kazao je u nedjelju Milan Rezo, direktor VGO za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda dodajući da nema potrebe za proglašenjem pripravnog stanja obrane od poplave.

Na rijekama Dravi i Muri, kao i na malim slivovima Plitvice i Bednje te Trnave i Bistre situacija je redovita, kazao je u nedjelju Milan Rezo, direktor VGO za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda dodajući da nema potrebe za proglašenjem pripravnog stanja obrane od poplave.

Na rijeci Plitvici, na mjernoj postaji Krkanec u općini Vidovec, u 8 je sati izmjeren plus 71 cm, kazao je Rezo te napomenuo da se pripremno stanje proglašava za vodostaje od 160 centimetara. Na rijeci Bednji, na mjernoj postaji Željeznica u 8 je sati izmjereno plus 36 cemtimetra, dok je pripremno stanje planirano za vodostaje od 250 centimetara.

„Na malim slivovima Plitvice i Bednje na području Varaždinske županije, na malom slivu Trnave u Međimurju te na slivu Bistre u Koprivničko-križevačkoj županiji ne očekuju se značajniji vodostaji, s obzirom na najavljene padaline, ali i na one koje su dosad pale u kumulativnom iznosu od 60-ak litara po kvadratnom metru”, kazao je Rezo.

Kada je riječ o Dravi, ističe da je u ovome trenutku na izlasku rijeke iz Austrije protok vode 300 kubnih metara u sekundi.

„Uz dodatne doprinose vodotoka iz Slovenije, u ovom trenutku imamo približno 500 kubnih metara u sekundi na gornjem toku rijeke Drave, na ulasku u naše Ormoško jezero, odnosno na branu HE Varaždin”, izjavio je Rezo.

Dodao je da je lani u kolovozu bilo do 2200 kubnih metara na ulazu Drave u Hrvatsku te da stoga smatra da u ovom trenutku možemo biti mirni.

Vrh vodenog vala u srijedu i četvrtak

Nizvodno od ušća Mure u Dravu na mjernoj postavi Botovo vrh vodnog vala se očekuje u srijedu, odnosno u četvrtak, s vodostajem od 300 centimetara ili protokom od 1000 kubnih metara u sekundi, što je još uvijek ispod razine od 380 centimetara kada se proglašava pripremno stanje, istaknuo je.

„Stoga, poruka Podravcima je da također mogu biti mirni, što se tiče eventualnih poplava na području Podravine. Napominjem da smo na mjernoj postaji Botovo lani u kolovozu imali rekordnih 616 centimetara i protok od 2400 kubnih metara u sekundi”, izjavio je Rezo.

Na rijeci Muri u ovome trenutku mjeri se vodostaj od 238 centimetra, s protokom vode od 266 kubnih metara u sekundi, što je znatno ispod rekorda iz kolovoza 2023. godine, kada su izmjerena 543 centimetra i protok od 1400 kubnih metara.

„Napominjem da pripremno stanje na Muri proglašavamo za vodostaje na visinama od 330 centimetara. U ovom trenutku uzvodno na području Slovenije na izlazu iz Austrije imamo 300 kubnih metara, dok se za sutra najavljuje približno 500 kubnih metara na Muri”, kazao je Rezo.

Dodao je da se kulminacija vodostaja na mjernoj postaji Mursko Središće očekuje u utorak.

„Vodostaj bi bio približno 350 centimetara te bismo prema provedbenom planu obrane od poplava proglasili početak pripremnog stanja obrane od poplava na području rijeke Mure”, najavio je.

Rezo je dodao kako je uz navedeno, ova kiša donijela i pozitivnu priču koja se odnosi na brzinu i količinu punjenja jezera Trakošćan.

„Trenutno je vodom pokriveno oko 5 hektara, u odnosu na ukupnu površinu od 17 hektara i u jezeru ispod Dvora Trakošćan nalazi se 30 d0 35 tisuća kubnih metara vode”, zaključio je Milan Rezo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!