Za dio zemlje uključen narančasti Meteoalarm, prijete olujni vjetrovi

Vijesti 19. lis 202408:47 0 komentara
Zvonimir Barisin/PIXSELL/ilustracija

Promjenljivo i pretežno oblačno, mjestimična kiša uglavnom u Dalmaciji, a na otvorenom moru i otocima mogući su pljuskovi s grmljavinom, najviše sunčanih razdoblja na istoku zemlje, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za subotu.

Vjetar većinom slab, ponegdje umjeren istočni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno, ponegdje jako jugo, prema otvorenom i olujno, a na sjevernom dijelu bura, podno Velebita s olujnim udarima.

Najviša dnevna temperatura između 13 i 18, na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 18 do 23 Celzijeva stupnja.

Narančasti Meteoalarm

Narančasti Meteoalarm uključen je za Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal, sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju zbog mogućih olujnih vjetrova.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

DHMZ/screenshot

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, savjetuju iz DHMZ-a.

Zbog moguće jake bure žuti Meteoalarm na snazi je za zapadnu obalu Istre, a zbog mogućih olujnih udara juga uključeno je žuto upozorenje za splitsku, dubovačku te riječku regiju u kojoj se očekuje jaka bura.

HAK: Kolnici mokri, magla u Gorskom kotaru i Lici

Kolnici su mokri i skliski, a vidljivost mjestimice smanjena zbog magle na cestama u Gorskom kotaru i Lici, izvijestio je u subotu Hrvatski autoklub (HAK).

Od jutros u 9 sati do nedjelje, 20. listopada, u 15 sati zbog radova na zagrebačkoj obilaznici (A3) u zoni čvora Buzin u oba smjera vozit će se jednim trakom (pretjecanim);

Od danas u 8 sati do nedjelje, 20. listopada, do 18 sati zbog održavanja automobilističke utrke u Skradinu zatvorena je DC56, a obilazak je autocestom A1.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su katamaranske linije: Ubli – Vela Luka – Hvar – Split; Vis – Split; Split – Milna – Hvar- Korčula – Pomena – Dubrovnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!