Zagrebački KBC na meti hakera, oglasili se iz bolnice: “Nije došlo do curenja podataka pacijenata”

Vijesti 27. lip 202410:10 0 komentara
N1

Na meti hakera u četvrtak ujutro našao se Klinički bolnički centar Zagreb iz kojeg su priopćili da su zbog toga primorani isključiti sve sustave te da ta situacija neće ugroziti bolesnike.

Hakerski napad na bolnicu izveden je dan nakon što su hakeri u srijedu popodne izveli DDoS napad na nekoliko internetskih stranica hrvatskih institucija, među kojima su Ministarstvo financija, Porezna uprava, HNB, Zagrebačka burza koje su proradile oko 20 sati.

KBC Zagreb sazvao je za danas press konferenciju.

Sigurnost bolesnika nije ugrožena, svi hitni bolesnici su u salama. Sve funkcionira puno teže našim djelatnicima, ali funkcionira”, rekao je Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a za kvalitetu.

N1 / Mirela Bačić /Ilustracija

Svi će pacijenti obaviti preglede

“Bolnički informatički sustav bi trebao proraditi vrlo brzo, a izvor napada ne mogu znati, forenzika je uključena kao i sve nadležne službe”, dodaje.

Preglede koji su zakazani će svi pacijenti i obaviti, kaže.

“Preglede će svi obaviti. Mali problem je u tome da duže traje printanje nalaza, ali nitko neće biti poslan doma jer se srušio sustav”, kazao je.

Najbitnije je da Hitna funkcionira. Zamolili smo Hitnu službu Zagreba da nas malo odtereti dok se problem ne riješi, kaže i naglašava da podaci pacijenata nisu ugroženi te da nije došlo do curenja podataka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!