Vozač najprije prijavljen zbog ZDS-a, a onda se policija predomislila. Doznali smo zašto

Crna kronika 31. kol 202407:40 0 komentara
Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović konačno je objasnio zašto se policija predomislila oko kažnjavanja vozača koji je imao naljepnice s natpisom HOS i Za dom spremni.

Prije nekoliko dana javili smo da je policija najprije prijavila vozača zaustavljenog kod Karlovca zbog spornih naljepnica, da bi, nakon što je bivši saborski zastupnik Anto Đapić to objavio na društvenim mrežama, prijavu povukla.

Zašto su se predomislili?

Inače, prema prvoj prijavi vozaču je bila izrečena kazna od 700 eura, no policija je naknadno zaključila da s tri naljepnice koje je imao na automobilu ipak nije prekršio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Zašto se dogodio taj obrat iz Policijske uprave karlovačke nisu željeli razjasniti. Poručili su da je vozač prvotno prijavljen jer je imao na automobilu tri naljepnice za koje su policijski službenici smatrali da krši Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

“S obzirom na naknadno utvrđeno i činjenicu da isticanje navedenih natpisa ne čini obilježje spomenutog prekršaja, sporni nalog je rješenjem stavljen izvan snage”, naveli su kratko dodajući da i dalje istražuju je li na vozilu bilo drugih obilježja kojima bi se ostvarivali elementi prekršaja.

Evo što kaže ministar

Prema riječima ministra Božinovića sporne naljepnice doista nisu bile kažnjive. “To nije bilo izvan konteksta obilježja HOS-a iz domovinskog rata. To obilježje je legalizirano prije 20 godina. U oba slučaja koje smo imali kada je to obilježje legalizirano počinitelji nisu kažnjeni.

Viši policijski službenici su utvrdili da se radi o obilježju HOS-a pa su zato ukinuli prekršajni nalog. Takvih obilježja je puno, kad bi to bilo protuzakonito govorili o tisućama prekršajnih prijava”, rekao je Božinović.

Drugim riječima, naljepnice su, kako tvrdi Božinović, sadržavale grb HOS-a, koji u sebi pak sadrži natpis Za dom spremni. Oko njegovog isticanja bilo je dosta polemika u javnosti, a predsjednik Zoran Milanović koji je u par navrata odbio sudjelovati na događanjima gdje je istican HOS-ov grb.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!