Znate li što označava 12 zlatnih zvjezdica na zastavi EU-a?

Vijesti 07. lip 202408:04 0 komentara
REUTERS/Michele Tantussi/Ilustracija Zastava Europske unije u krupnom planu kroz koju se prozire čovjek
REUTERS/Michele Tantussi/ilustracija

Kada građani 27 država članica Europske unije u nedjelju, 9. lipnja, budu birali na izborima za Europski parlament, fokus će biti na europskoj zastavi. Azurno plava s dvanaest zlatnih zvijezda jasno se ističe među zastavama zemalja članica. Ali, kako je Europa zapravo dobila svoju zastavu?

Zastava Europske unije nije samo simbol EU-a, ona također predstavlja jedinstvo i identitet Europe u širem smislu. Zastava datira iz 1955. godine, stoji u objavi Europske unije.

U to je vrijeme Vijeće Europe odlučilo uvesti zastavu koja prikazuje dvanaest zvijezda na plavom nebu. Dvanaest ne predstavlja broj država članica, već je namijenjeno simbolu savršenstva i potpunosti. Europska zastava označava ideale zajedništva, solidarnosti i sklada među narodima Europe.

Prethodnica EU-a, Europska zajednica (EZ), imala je dvanaest članica, prenosi Fenix Magazin.

Povijest zastave Europske unije datira iz 1955. godinu kada je Vijeće Europe prihvatilo njezin dizajn i počelo ga koristiti.

Naime, dana 8. prosinca 1955. Vijeće Europe, organizacija koja postoji i danas za zaštitu europskih vrijednosti kao što su ljudska prava, demokracija i vladavina prava, usvojilo je ovu zastavu po prvi put.

Dana 11. travnja 1983. Europski parlament predložio je da Europska zajednica usvoji ovu zastavu. U lipnju 1985. Europsko vijeće (tijelo šefova država i vlada EU-a) dalo je tadašnjoj Europskoj ekonomskoj zajednici (EEZ) zastavu kao svoj logo.

Godine 2015. Unija je proslavila 30. godišnjicu svoje zastave vlastitim prigodnim kovanicom od 2 eura.

Danas Europska unija ima 27 članica, a Vijeće Europe 46 i obje su organizacije sada neraskidivo povezane s dvanaest zlatnih zvijezda na plavoj pozadini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!