Zoran Milanović: Kandidirao sam se da zaštitim Hrvatsku od Plenkovića

Vijesti 05. srp 202420:14 5 komentara
Zoran Milanović drži govor
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović na Pantovčaku je dao veliki intervju za RTL i pojasnio zašto se ponovno kandidirao.

Poslao je pritom znakovite poruke budućim protukandidatima, bio je oštar je bio prema dijelu europskih čelnika, a odgovorio je i zašto ide po drugi mandat nakon što nije uspio postati premijer. Dojam je kao da se odlučio za utješnu nagradu.

“Nije to nagrada, niti sam to ikada gledao u tom transakcijsko-akumulacijskom smislu, da nešto zgrčem, neke bombone, torte, kremšnite, nešto pred sebe. To je dužnost i moja odluka, da se natječem još jednom je odluka motivirana dosadašnjim iskustvom, viđenjem onoga što se događa u Hrvatskoj, potrebe da se Hrvatska zaštiti od Plenkovićevog nasrtaja na sve institucije, ali na sve, opstrukcije ustava, izbjegavanje, sastajanje ustavnih tijela u koordinaciji vanjske politike i nacionalne sigurnosti”, rekao je za RTL Milanović i dodao:

“Zadnji put je to bilo krajem 2021. i zahvaljujem onima koji su me podržali do sada, prije svega SDP-u, to je stranka koja mi je vrijednosno i u svakom drugom pogledu najbliža su i neki drugi, HSS reformisti, bude li ih još bit će dobrodošli.”

Pun je samopouzdanja, vjeruje da sve što je radio proteklih godina ima značaj kod birača.

“Ja znam tko sam, što sam, imam znanja. To je važno, ali ne mora biti presudno. Pobijedit će onaj tko će imati najviše glasova”, istaknuo je te podsjetio da je njegov slogan glasio “Predsjednik s karakterom, Hrvatska sa stavom”.

Prema Europskoj uniji je kritičan, u svom stilu.

“Hrvatska mora imati stav, ona ga trenutno nema. Plenković kopira i prenosi automatski sve ono što se govori u Bruxellesu, prigovora nema, nikada se ne suprotstavljamo. Ne znači da moramo uvijek ili često, ali baš nikada… Danas je Orban otišao u Moskvu. Po meni, nije to trebao napraviti, mada je dan ranije bio u Ukrajini. Tamo je valjda trebao ići, onda je otišao u Moskvu. Čak i ako time pokazuje da jedini može razgovarati s obje strane, on EU ne može predstavljati. U Moskvu ne bih išao iz niza razloga u ovome trenutku, ali Orban želi pokazati da je on jedini koji može razgovarati s obje strane.”

Razgovor je nešto što ne ide njemu i Plenkoviću, koji ga posljednjih mjeseci naziva “kršitelj Ustava”.

“Što kaže Ustav? Ustav jasno kaže da predsjednik i Vlada surađuju u oblikovanju i provođenju vanjske politike. Što se u Hrvatskoj događa? Još jedan važan razlog zašto se moram suprotstaviti ovakvom nasilju. Premijer je sve privatizirao. Sve je njegovo. Čak privatno bih rekao, ne HDZ-ovo. Tijela se ne sastaju već godinama zahvaljujući njegovoj opstrukciji.”

Smatra da mu neuspješan “izlet” na parlamentarne izbore nije naštetio u šansama za dobivanje novog mandata, a tom prilikom iskoristio je osvrnuti se na Vladu koju su formirali HDZ i Domovinski pokret.

“Plenković konačno ima nekoga, što god mi mislili o tim ljudima, ja neke od njih poznajem, tko ako hoće može biti brana njegovoj totalnoj samovolji. Taj čovjek što hoće, kad hoće, kako hoće, imenuje sumnjive tipove na najodgovornija mjesta. On najradije ne bi bio ovdje, nego negdje drugdje. Bio bi u Bruxellesu na nekoj visokoj funkciji, visokoj po njegovim kriterijima. Ovo što može uzeti, a to je jedno od mjesta u Europskoj komisiji, to sam mogao i ja 2014. On je htio biti puno važniji, htio je bio predsjednik Europskog vijeća”, ustvrdio je Milanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare