Žrtva nasilnika teško optužuje policiju, državno odvjetništvo i sudove: “Pogledajte što nam radi, a oni ne reagiraju”

Crna kronika 17. srp 202416:54 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Već godinama u strahu živi mlada žena čiji je partner višestruko osuđivan zbog prijetnji i nasilja prema njoj i njihovom zajedničkom sinu, kao i njezinoj majci, no svaka prijava rezultirala bi samo uvjetnom presudom. Iako je svaki put proglašen krivim, sudovi su uvijek uvjereni da ga je dovoljno samo uvjetno kazniti.

Posljednji put uvjetnu presudu ovaj 34-godišnjak dobio je jer se nasilnički ponašao prema sinu i bivšoj partnerici (30). “Kujo, kurvetino, kučko, j… ti mater mrtvu”, urlao je. Nije se smirio ni kada su došli policajci koje je uspjela pozvati. Pred njima joj je uputio nove užasne uvrede.

Na kraju je priveden, no presudom je dobio samo uvjetnu kaznu. Neće morati na 60 dana u zatvor, ako u godinu dana ne počini novo kazneno djelo.

Kako je to moguće?

Ogorčena 30-godišnjakinja pita se kako je moguće da baš svaki put ovaj nasilni čovjek dobije uvjetnu kaznu.

Prema sudskim dokumentima koje smo dobili na uvid ovaj 34-godišnjak je već 2011. bio osuđen zbog kaznenog djela prikrivanja ukradenih stvaru na uvjetnu zatvorsku kaznu od dvije godinu uz rok kušnje do godine dana.

Zatim je 2013. uvjetno kažnjen zbog krađe – neće četiri mjeseca u zatvor ako u godinu dana ne počini novo kazneno djelo. U kolovozu 2015. dobio je godinu dana zatvora zbog krađe. To je sve bilo prije nego što mu se 2017. rodio sin. No, veza između njega i njegove partnerice je pukla te su zaredali nasilni ispadi.

Prijetio da će ubiti sina

Početkom prosinca 2021. majci svoje bivše partnerice koja ga je pitala kada će joj dovesti unuka uputio je zastrašujuću poruku: “Neću ga nikada dovesti i nećeš ga nikada vidjeti”.

Uplašena žena pitala ga je što će učiniti a nasilnik je uzvratio: “Više ga nikada nećeš vidjeti živog. Odsjeći ću mu glavu i baciti ga u Savu”. Za to je također dobio uvjetnu kaznu – šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine.

U međuvremenu je, u prosincu 2023. uvjetno kažnjen i zbog nasilnog ispada prema članovima vlastite obitelji.

Nove prijetnje i nasilje

“Nedugo nakon toga, ponovno je prijetio mojoj mami. Naknadno sam doznala da je na uvjetnoj kazni bio i kada smo se upoznali. Dvadesetak puta prijavljivali smo ga zbog nametljivog ponašanja, galame, uznemiravanja, štete koju je napravio na prozoru… Iz policije su mi na kraju rekli da sve moram doći prijaviti u postaju, a ne da ih zovem. Sugerirali su mi da podnesem privatnu tužbu protiv njega, iako mislim da su trebali reagirati po službenoj dužnosti. Pa i za prometnu nesreću reagiraju po službenoj dužnosti. On ne plaća ništa za dijete, pa se o sinu brinem sama. Zato nemam novaca za podnošenje privatnih tužbi”, ispričala nam je 30-godišnjakinja.

Na kraju je ipak prikupila novac za odvjetnika i podnijela novu kaznenu prijavu državnom odvjetništvu. Opisala je u njoj čemu su ona i sin ovih proteklih godina bili izloženi. Oca svog unuka prijavila je ponovno i njezina majka.

Zašto nitko ne reagira?

“I ranije sam podnijela dvije prijave, ali nikakvih rezultata nije bilo. Ni sada, nakon nove kaznene prijave, još nitko nije reagirao. Kada je prekršajno osuđen posljednji put dobio je i privremenu mjeru zabrane približavanja, no prekršio ju je jer je došao pijan do mog radnog mjesta. Na kršenje te mjere policija uopće nije reagirala. Ne znam što nam se mora dogoditi da postupe po zakonu”, pita se nasilnikova žrtva.

Iz PU zagrebačke poručili su za N1 da su optužbe ove žene već provjerili, no nisu nam odgovorili što je utvrđeno.

“Osobe koje su izložene bilo kojem obliku nasilja potičemo da se s punim povjerenjem što prije obrate policiji, koja će temeljem zakonskih ovlasti poduzeti odgovarajuće mjere i radnje u cilju prikupljanja činjenica važnih za kazneni postupak, prikupljanje dokaza, zaštite žrtve te pronalaska i procesuiranja počinitelja kažnjive radnje”, navodi zagrebačka policija.

Zašto ga sud kažnjava uvjetno?

S Općinskog suda u Novom Zagrebu poručuju pak kako je posljednja uvjetna osuda donijeta jer vjeruju da će i to biti poruka počinitelju da promijeni svoje ponašanje.

“Ova je sudska odluka, između ostalog, obrazložena i navodima da je okrivljenik pokazao upornost u počinjenju prekršaja te da je ranije osuđivan zbog čega mu je izrečena teža zatvorska kazna pri čemu sud drži da će se takvom kaznom postići svrha kažnjavanja. Sud smatra da ovakva kazna predstavlja i društvenu osudu za izvršeno djelo prekršaja, te da se njome postiže svrha generalne i specijalne prevencije, kao i da se njome utječe na okrivljenika da shvati neprihvatljivost ovakvog ponašanja, te da ubuduće ne čini ovo ili slična djela prekršaja. Istovremeno sud smatra da izvršenje izrečene kazne zatvora nije nužno za ostvarenje svrhe kažnjavanja već je okrivljeniku potrebno uputiti takvu vrstu prijekora kojom se ostvaruje svrha prekršajne sankcije, izricanje kazne bez njezina izvršenja. Ova je sudska odluka obrazložena i navodom da je sud prilikom donošenja odluke o primjeni uvjetne osude uzeo u obzir kao olakotnu okolnost da je okrivljenik poštivao roka kušnje koji mu je bio izrečen drugim presudama”, navode s Općinskog suda u Novom Zagrebu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!