Što se događa s hrvatskom poljoprivredom? “Vode se veliki ratovi oko jedne stvari i ima jako puno nereda”

Ekonomija 19. srp 202406:56 0 komentara

Konzultantica za prehrambenu industriju Zvjezdana Blažić gostovala je u Novom danu kod Mašenke Vukadinović gdje je pričala o ulaganjima u poljoprivredu.

Blažić se prvo osvrnula na vijest iz Fortenova Grupe, čiji poljoprivredni dio poslovanja prelazi u ruke Podravke i na izjavu ministrice Dalić koja je najavila velika ulaganja u poljoprivredu. Blažić je rekla kako je to jako pozitivna vijest jer se radi o kompaniji koja ima snagu ulaganja.

“Suvremena poljoprivredna proizvodnja danas zahtijeva velika ulaganja. Da bi poljoprivreda bila konkurentna, ta ulaganja su neophodna, a ovakve kompanije tu snagu imaju”, rekla je Blažić te dodala kako su u proizvodnji hrane bitni i mali proizvođači, ali da treba podupirati i velike.

N1

“Oni su ipak nositelji proizvodnje. Nama 60 posto vrijednosti prodaje svih poljoprivrednih proizvođača dolazi od velikih gospodarskih subjekata odnosno trgovačkih društava, a njih je malo.

Mali proizvođači su jako bitni jer žive na ruralnom prostoru više, oni su čuvari tog prostora. Međutim, kod nas je veliki problem što način organizacije rada tih malih poljoprivrednih proizvođača i onoga što je kod nas na tržištu i što Europska unija na neki način potiče nisu usklađeni. Naši se jednostavno teško udružuju i oni kao mali nisu ozbiljni igrači na tržištu”, kaže Blažić i dodaje da danas poljoprivredni proizvođač mora biti vrhunski menadžer te da suradnja s velikim proizvođačima može donijeti benefite malim.

Lički kapaciteti

Blažić je komentirala i zašto lički kapaciteti nisu iskorišteni.

“Vode se veliki ratovi oko krških pašnjaka i u poljoprivredi ima jako puno nereda. Poljoprivreda je danas izložena strašno velikim rizicima i poljoprivredni proizvođači koji nisu dobro organizirani i nemaju znanja da mogu voditi svoja poljoprivredna gospodarstva teško se snalaze. Puno njih i odustaje”, dodala je Blažić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!