U zimsko vrijeme pojava prehlada je dosta česta, posebice ako ne radimo na stalnom jačanju imuniteta.
Ovo je idealno vrijeme za posegnuti za čajem od borovnice (vaccinium myrtillus), ukusnim pićem koje prvenstveno pomaže osobama s očnim tegobama i onima koji pate od bolesti mjehura. Ovo je i dobro poznati čaj za srčane bolesti jer se pokazala povezanost između konzumiranja borovnica i smanjenja rizika od koronarne bolesti srca.
Čaj od borovnica može se raditi od listova, cvjetova ili bobica, a moguće je raditi ga i kod kuće uz proces sušenja na zraku ili u pećnici. Kupljeni čaj od borovnice može imati i druge primjese pa se svakako preporučuje da izradite domaći čaj.
No, zašto baš borovnica?
Ljekovitost borovnice
Specifična tamno plava, gotovo ljubičasta boja borovnica jedan je od razloga njene ljekovitosti. Ova tamna boja koju možemo pronaći i kod aronije, brusnica, malina ili grožđa, ukazuje da borovnice sadrže mnogo antocijanina, prirodnog pigmenta biljaka. Taj spoj ima blagotvoran utjecaj na zdravlje ljudi, a uz druge ljekovite dijelove sastava zaista čine odličan čaj za zdravlje. Antocijan prvenstveno pomaže kod bolesti srca i smanjuje rizik od nastanka srčanog udara.
Čaj od borovnice bogat je i drugim antioksidansima koji pomažu u zaštiti tijela od slobodnih radikala te u izbacivanju toksina iz organizma. Nakupljanje nepovoljnih molekula toksina može izazvati razne bolesti metabolizma, ali i ubrzati starenje. Borovnice u tome mogu pomoći. Oksidativno oštećenje DNK je uobičajen proces koji se događa sa starenjem, a znači da se dnevno oštećuje oko desetak tisuća stanica u tijelu. To oštećenje izazivaju slobodni radikali koje antioksidansi iz čaja od borovnice mogu neutralizirati i tako zaustaviti njihovo nepovoljno djelovanje.
Među drugim sastojcima su:
– vlakna
– vitamin C
– vitamin K
– mangan
– antioksidansi / flavonoidi
Vlakna u čaju od borovnica pomažu u spuštanju kolesterola, a sadrže i mnogo vode, oko 85% zbog čega su dobre za probavu. Također pomažu u smanjivanju razine oštećenog LDL kolesterola što znači da su vrlo dobre za zdravlje srca i krvnih žila. Vjeruje se kako 50 grama borovnica dnevno u periodu od osam tjedana može smanjiti oksidaciju LDL kolesterola za 27% kod pretilih ljudi.
Čaj od borovnice ima i sposobnost spuštanja krvnog tlaka. Visoki krvni tlak često se povezuje s bolestima srca i drugim kardiovaskularnim poteškoćama i nužno je držati ga u dobroj ravnoteži. Ovo voće ima i dobre rezultate u smanjivanju rizika od nastanka srčanog udara upravo zbog antocijanina.
Ovaj ukusni čaj od borovnice ima pozitivan učinak na još neke stvari u organizmu:
– poboljšava koncentraciju
– usporava proces starenja mozga i živčanih stanica
– poboljšava rad mozga
– ima antidijabetsko djelovanje
– pomaže kod urinarnih infekcija
– smanjuje umor mišića
Čaj od borovnice
Čaj od borovnice priprema se od lišća, cvjetova ili plodova te se može raditi i domaći čaj od borovnice. Za čaj se mogu koristiti razne sorte borovnice, a najpopularnije u našim krajevima su Duke, Elliot, Darrow i Bluecrop. Plod borovnice lako je prepoznati, a najviše ćete ih u slobodnom rastu pronaći u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Raste u obliku grma, a plod je okrugao, ljubičasto-crne boje te slatko-kiselog okusa.
Sušene borovnice – plod i listovi, mogu se koristiti za izradu čaja, dok plodovi mogu biti dobar sastojak za kompote i kolače. Sušiti se mogu u pećnici ili na zraku. Sušenje borovnica u pećnici traje oko tri sata na 40°C nakon čega ih treba dodatno sušiti na 60°C, a postupak je potrebno ponoviti svaki dan kroz tjedan dana. Sušenje borovnica na zraku treba biti u hladu, ne na suncu i to barem tri dana.
Čaj od listova borovnice
Iako čaj od borovnice može raditi i od plodova, mnogo će se lakše pronaći čaj od listova borovnice. Listovi se inače beru netom prije sazrijevanja i suše se na zraku, a ponekad se među njima mogu naći i grančice koje su također ljekovite.
Za izradu čaja od listova borovnice će vam biti dovoljne tri žlice sušenih listova koje trebate preliti s oko 3dcl vruće vode. Listove ostavite da se namoče barem 20 minuta. Može se piti kroz cijeli dan i u njega se može dodati med ili drugo sladilo po želji. Ne preporučuje se šećer.
Čaj od plodova borovnice
Ako želite intenzivniji okus čaja možete ga pripremiti od svježih plodova ili sušenih plodova borovnice. Od 100 grama bobica možete dobiti oko pola litre čaja od borovnice. Dodati možete i druge čajeve kako bi malo pojačali okuse. 100 grama borovnica prelijte s 500 ml vode i dodajte jednu ili dvije vrećice zelenog ili indijskog čaja. Ostavite da odstoji par minuta, izvadite vrećice, a bobice istisnite u tekućinu. Ostavite da stoji par minuta prije konzumiranja.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!