Đumbir i cimet sami po sebi imaju odlična svojstva koja imaju mnoge prednosti za zdravlje. Čaj od đumbira i cimeta je kombinacija za poželjeti, lako se priprema, a može se konzumirati hladan ili topao. Začini će mu dati puni okus, a ako se pije redovito, i velike prednosti za zdravlje.
Za što je sve dobar đumbir?
Đumbir ima brojna ljekovita svojstva. Može se koristiti kao dodatak slanim ili slatkim jelima, nariban u čaju, dok ga neki kod raznih bolesti jedu narezanog na kockice. Jednako tako, koristi se svježi korijen đumbira, suhi đumbir u prahu, a postoji i ulje đumbira. Đumbir je odličan za imunitet, pospješuje probavu te smanjuje mučninu, posebno jutarnju mučninu kod trudnica. Ima protuupalno te antioksidansko djelovanje. Osim toga, đumbir pomaže i kod mršavljenja jer ispijanje čaja od đumbira daje osjećaj sitosti pa osoba nema potrebu stalno jesti.
Đumbir snižava i krvni tlak te se upravo zbog toga ne preporuča za korištenje osobama koje inače imaju nizak tlak. Od davnina se koristi i za ublažavanje bolova te grčeva kod menstruacije.
Dakle, đumbir je dobar za:
- imunitet
- prehlade i bolesti
- smanjuje mučninu
- pomaže kod mršavljenja
- snižava krvni tlak
- ublažava bolove menstruacije
Za što je sve dobar cimet?
Cimet ima neka svojstva slična kao đumbir i zato su ova dva začina toliko dobra kombinacija. Cimet se tisućljećima koristi kao lijek za brojna stanja. Postoje dvije vrste cimeta, cejlonski i cassia, odnosno kineski cimet, pri čemu se za cejlonski cimet kaže da je pravi.
Cimet je pun antioksidansa te ima protuupalno djelovanje. Osim toga, cimet smanjuje opasnost od pojave bolesti srca te smanjuje kolesterol. Baš kao i đumbir i cimet snižava krvni tlak te poboljšava imunitet.
Dakle, cimet je dobar za:
- imunitet
- upale
- snižava tlak
- smanjuje rizik pojave bolesti srca
- smanjuje kolesterol
Čaj od đumbira i cimeta
Đumbir i cimet u kombinaciji će imati brojne prednosti, a čaj se može piti kod probavnih problema, raznih upalnih stanja, prehlada, za jačanje imuniteta te kod visokog krvnog tlaka. Čaj se vrlo lako može napraviti, a uz dodatak meda će se njegova ljekovita svojstva dodatno proširiti. Uz med, može se dodati i kurkuma ili anis.
Kako napraviti čaj od đumbira i cimeta?
Prije svega je potrebno u hladnu vodu staviti đumbir s korom, narezan na kockice ili krugove, te cimet. Potrebno je narezati oko žlicu do dvije svježeg korijena đumbira te staviti dva do četiri štapića cimeta ili dvije žlice mljevenog cimeta. Sve se kuha otprilike 20 minuta kako bi voda poprimila okuse đumbira i cimeta. Nakon što se makne s vatre, čaj je potrebno poklopiti i ostaviti da miruje oko 10 minuta. Čaj se potom procijedi te po želji zasladi medom. Čaj se može biti topao ili dobro ohlađen u hladnjaku, kada će u ljetnim mjesecima poslužiti kao pravo osvježenje.
Dakle, čaj od đumbira i cimeta može olakšati brojne tegobe, od mučnine, probavnih smetnji, menstrualnih grčeva, a može i znatno smanjiti opasnost od pojave bolesti srca. Čaj se radi jednostavno, a osim ova dva glavna sastojka, mogu mu se dodati i kurkuma, limun ili anis. Može se piti kroz cijeli dan, pri čemu ovi začini mogu poslužiti za razbuđivanje ili za umirivanje.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare