Početak studenog optimalno je vrijeme za berbu kivija. Kivi je pun hranjivih tvari kao što su vitamin C, vitamin K, vitamin E, folna kiselina i kalij. Također sadrži antioksidanse i dobar je izvor vlakana. Male crne sjemenke su jestive, kao i kora.
Ovo su neke od najvećih zdravstvenih prednosti kivija:
– pomaže u liječenju astme zbog vitamina C i antioksidansa
– potiče probavu zbog velike količine vlakana i enzima
– jača imunološki sustav jer obiluje vitaminom C: samo jedna šalica kivija sadrži oko 273% preporučene dnevne doze
– smanjuje rizik od drugih zdravstvenih oboljenja: antioksidansi ublažavaju stres, koji dovodi do raznih oboljenja, pogotovo kardiovaskularnog sustava
– snižava krvni tlak: kivi sadrži bioaktivne tvari koje mogu sniziti krvni tlak i u konačnici, zaštititi od moždanog i srčanog udara
– sprječava zgrušavanje krvi i količinu masnoće u krvi: istraživanja pokazuju da kivi može djelovati slično kao acetilsalicilna kiselina
– štiti vid: kivi može smanjiti makularnu degeneraciju oka za 36% čemu pridonose visoke razine zeaksantina i luteina u kiviju
Potencijalni rizici
Na kivi možete bili alergični. Znakovi alergije su svrbež u grlu, natečen jezik, problemi s gutanjem, povraćanje i osip. Rizik za alergiju na kivi se povećava ako ste alergični na lješnjake, avokado, pšenicu, smokve ili mak.
U rijetkim slučajevima, kivi može usporiti zgrušavanje krvi što pojačava krvarenje. To bi moglo povećati ozbiljnost poremećaja krvarenja. Ako imate poremećaj krvarenja ili morate na operaciju, izbjegavajte kivi, piše Centar zdravlja.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!