Jedna od stvari koje najduže traju u vašem hladnjaku može biti kutija jaja.
Čak i ako su već nekoliko tjedana (ili dulje) u hladnjaku, vjerojatno je da su jaja i dalje sigurna za konzumaciju, prema stručnjacima. “Jedna od odličnih karakteristika jaja je ta da će se sigurno očuvati mjesecima ako se pravilno skladište”, kaže za Eating Well Elisa Maloberti, direktorica za posebne projekte i sigurnost hrane u Američkom udruženju jaja.
Što zaista znače datumi isteka hrane?
Datumi isteka roka postavljeni su na nekim kutijama jaja kako bi se osiguralo da trgovci ne drže jaja na policama nakon određenog datuma, kaže Maloberti. “Međutim, jaja se mogu sigurno jesti dva do tri tjedna nakon tog datuma”, dodala je.
Kako čuvati jaja svježima duže
Sva jaja trebaju biti pohranjena u hladnjaku postavljenom na oko četiri stupnja Celzijeva ili niže. Značajno je i gdje se ta jaja čuvaju unutar hladnjaka, kaže Maloberti.
“Najbolje ih je staviti na unutarnju policu, a ne u vrata”, kaže ona. “Ponovno otvaranje i zatvaranje vrata uzrokuje fluktuacije temperature, a udaranje vrata može rezultirati lomljenjem ljuske.” Također, predlaže da ih jednostavno čuvate u kutiji u kojoj su došli. “Kutije će spriječiti da jaja upiju mirise i okuse drugih namirnica i spriječiti gubitak vlage”, kaže ona.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.