Jedan od načina na koji mala količina vina utječe na zdravlje srca je povišenje razine HDL-a, odnosno, dobrog kolesterola. Smatra se da je crno vino posebno korisno jer može potaknuti HDL, dok neke studije polifenole u vinu povezuju i sa smanjivanjem štetnog kolesterola za koji se zna da je pokretač bolesti arterija.
U jednoj studiji objavljenoj u časopisu Circulation, 14 ispitanika sudjelovalo je u ispitivanju alkohola, održavajući konstantom sve ostale čimbenike prehrane i načina života. Rezultati su otkrili da je svakodnevni umjereni unos alkohola povećavao HDL kolesterol u prosjeku za 18%, u usporedbi s ispitanicima koji su apstinirali od alkohola.
Čini “krvne pločice” manje ljepljivima
Krvne pločice, odnosno trombociti, su vrsta krvnih stanica koje stvaraju ugruške. Kada su trombociti ljepljivi, to povećava rizik od stvaranja krvnog ugruška koji može putovati do vašeg srca i izazvati srčani udar ili do vašeg mozga gdje može dovesti do moždanog udara.
Studije pokazuju da pijenje vina u umjerenim količinama može smanjiti agregaciju i koagulaciju trombocita, smanjujući rizik od srčanih i moždanih udara. U laboratorijskoj studiji objavljenoj u European Journal of Internal Medicine, istraživači su kombinirali trombocite s crnim vinom, ekstrahiranim polifenolima crvenog vina ili alkoholom koji nije dolazio iz vina.
Zatim su procijenili utjecaj na agregaciju trombocita. Crveno vino i izolirani polifenoli crvenog vina inhibirali su agregaciju ovisno o dozi, dok alkohol koji nije dolazio iz vina nije inhibirao agregaciju.
Može uzrokovati nepravilni rad srca
Nekoliko studija pokazuje da pijenje više vina od preporučenog može negativno utjecati na otkucaje vašeg srca, povećavajući rizik od aritmija. Unos alkohola može povećati rizik od fibrilacije atrija, treperenja atrija, nekoliko vrsta tahikardije i drugih aritmija.
U poznatoj studiji Framingham Heart Study istraživači su izvijestili u American Journal of Cardiology da je konzumacija alkohola veća od 36 grama dnevno povećala rizik od atrijalne fibrilacije za 34%.
Podiže tlak
Nijedan kardiolog neće predložiti da nazdravite zdravlju srca, jer dugotrajno pijenje povisuje krvni tlak i može povećati rizik od hipertenzije, perifernih krvožilnih bolesti i moždanog udara.
Prema recenziranoj studiji objavljenoj u časopisu Addiction, pijenje alkohola uzrokuje povišeni krvni tlak na način koji ovisi o dozi. Kada se potroši 50 grama etanola dnevno, rizik od hipertenzije povećava se za 70%, a sa 100 grama etanola dnevno rizik od hipertenzije povećava se za 250%. (U 147 ml vina nalazi se 14 grama etanola)
Može oslabjeti srce
Zlouporaba alkohola ima toksični učinak na vaše organe, uključujući srce. Alkoholna kardiomiopatija slabi i razrjeđuje srčani mišić pa više ne može učinkovito pumpati krv i dovodi do zatajenja srca. Prema recenziji u časopisu World Journal of Cardiology, jedan od uzroka ovog stanja je pretjerana konzumacija alkohola.
Jedini način liječenja ove bolesti je potpuno izbjegavanje alkohola, a u mnogim slučajevima, ako je bolest previše napredovala, oštećenje srčanog mišića je nepovratno. Crveno vino često se najavljuje kao izbor zdravog srca, ali to nije tako jednostavno. Niski do umjereni unos crnog vina može donijeti dobrobit za zdravlje srca, opijanje ili pijenje više od onoga što preporučuju zdravstveni radnici može štetiti vašem srcu, piše Eat this.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare