Prerađeno meso i superslatka pića dvije su najopasnije ultraprerađene namirnice, upozorava nova studija.
Istraživači su otkrili da su oba proizvoda povezana s povećanim rizikom od bolesti srca ili kardiovaskularnih bolesti.
No, znanstvenici su također otkrili da su neke ultraprerađene namirnice (UPF), poput jogurta i kruha, povezane s manjim izgledima za moždani udar, piše The Sun.
Tim je proučavao podatke prikupljene iz upitnika koje je ispunilo gotovo 207.000 medicinskih sestara i drugih zdravstvenih djelatnika.
Hrana su kategorizirali u četiri skupine – neprerađena/minimalno prerađena, prerađeni kulinarski sastojci, prerađena hrana i UPF.
Ultraprerađenu, koja je često bogata šećerom, masnoćama, kalorijama i soli, a siromašni vlaknima, zatim su dalje podijeljeni u 10 skupina na temelju nutritivnog sastava. Istraživači su zaključili da je ultraprerađena hrana povezana s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i bolesti srca.
To može uključivati mesne delikatese, slaninu ili kobasice, kao i gazirana pića.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!