Oglas

Koju hranu ne biste trebali jesti dok pijete lijekove?

author
N1 Hrvatska
04. sij. 2023. 12:15
tablete, analgetici, lijekovi, pilule, lijek protiv bolova, medicina
Pexels / Ilustracija | Pexels / Ilustracija

Određene stvari ne biste trebali konzumirati dok pijete lijekove. Treba napomenuti da ono što pijete i jedete također može imati određeni učinak na neke lijekove. Prije nego što počnete piti lijekove, najprije se posavjetujte s liječnikom o tome što ne biste trebali konzumirati tijekom tog razdoblja.

Oglas

WebMD donosi popis određenih namirnica koje ne biste trebali konzumirati dok pijete lijekove.

1. Grejp


Ovo citrusno voće mijenja način na koji određene stanice u vašem crijevu uzimaju i prenose lijekove kroz vaše tijelo. Grejp može utjecati na više od 50 lijekova! Neke lijekove može učiniti manje učinkovitima, poput feksofenadina za alergije, a neke druge može učiniti prejakima.

2. Mlijeko


Vaše tijelo može teže obraditi određene antibiotioke ako pijete mlijeko. Minerali u mlijeku poput kalcija i magnezija dio su razloga, kao i protein kazein. Ako uzimate antibiotike, svakako se informirajte o tome koju hranu i piće trebate izbjegavati.

3. Čokolada


Tamna čokolada posebno može oslabiti djelovanje lijekova koji vas smiruju ili uspavljuju. Također, može pojačati snagu nekih stimulansa, a u kombinaciji s nekim drugim lijekovima, poput onih za depresiju, može povisiti vaš krvni tlak.

4. Alkohol


Alkohol određene lijekove čini manje učinkovitima ili beskorisnim, a to uključuje i lijekove za krvni tlak i srce. Također, alkohol neke druge lijekove može učiniti jačima ili može izazvati opasne nuspojave.

5. Kava


Ovaj mnogima omiljeni napitak može pojačati i učinke i nuspojave određenih lijekova kao što su aspirin, epinefrin koji se koristi za liječenje ozbiljnih alergijskih reakcija te albuterol koji se uzima inhalatorom za probleme s disanjem.

Kava također može vašem tijelu otežati unos i korištenje željeza.

6. Vitamin K


Ako uzimate lijek varfarin koji se koristi za liječenje i prevenciju krvnih ugrušaka pripazite na to koliko vitamina K unosite jer on može učiniti razrjeđivanje krvi manje učinkovitim i izložiti vas većem riziku od opasnog krvnog ugruška.

Neke od namirnica koje su bogate ovim vitaminom uključuju brokulu, prokulice, kelj, peršin i špinat.





N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.





N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.



N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.
Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama