Oglas

Kurkuma, papar, korijander ili cimet - koji od ovih začina je najbolji za vaše zdravlje?

author
N1 Info
12. ožu. 2024. 08:22
začini
Pixabay/ilustracija | Pixabay/ilustracija

Kurkuma, papar, korijander i cimet spadaju u najčešće korištene začine. Svaki od njih ima svoje prednosti, stručnjaci tvrde da pomažu u borbi protiv raka, a neki su strogo zabranjeni ljudima koji pate od zgrušavanja krvi.

Oglas

U kulinarskom svijetu, začini nisu samo aromatični aditivi, već i moćni agensi s mnoštvom zdravstvenih prednosti i sastavni su dio tradicionalnih kuhinja širom svijeta. Međutim, svaki od njih ima i prednosti i nedostatke, zbog čega je ključno razumjeti njihovu ulogu u našoj prehrani. Nedavno je nutricionistica Apurwa Agarwal navela neke od svojstava najzdravijih začina.


Kurkuma


Dr. Priyanka Rohatgi, glavna nutricionistica u bolnici Apollo, rekla je za indianexpress.com da kurkuma sadrži moćan antioksidans kurkumin, koji ima protuupalna i antimikrobna svojstva.

"Istraživanja pokazuju da kurkuma može pomoći u liječenju artritisa, problema s probavom i kardiovaskularnih bolesti. Jak žuti pigment također može zaštititi funkciju mozga", dodala je ona.

1629282423-turmeric-2344157_1920-1024x682.jpg
Pixabay | Pixabay



Osim toga, dr. Sangeeta Tiwari, klinička nutricionistica, rekla je da neke studije također sugeriraju da kurkuma može imati koristi protiv raka, potencijalno ometajući rast stanica raka i čak povećavajući učinkovitost kemoterapije, prenosi Zadovoljna.rs.

Međutim, istaknula je da kurkuma u ​​velikim dozama ili tijekom dužeg razdoblja može potencijalno pogoršati postojeće probleme s bubrezima ili žučnom vrećicom kod nekih pojedinaca. Osim toga, onima sa stanjem zgrušavanja krvi potrebno je medicinsko uputstvo prije konzumiranja kurkumina.

Crni papar


Dr. Rohatgi je objasnila da crni papar – "kralj začina" – ne samo da ima antioksidativna i antibakterijska svojstva, već također pomaže u apsorpciji hranjivih tvari i povećava bioraspoloživost kurkumina. Uz to, pomaže u lučenju probavnih enzima.

Unatoč ovim prednostima, dr. Tiwari je navela da njegova prekomjerna konzumacija može dovesti do gastrointestinalne nelagodnosti kod nekih ljudi, poput žgaravice ili iritacije. Štoviše, ljudi s određenim gastrointestinalnim stanjima kao što je gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) možda će morati ograničiti unos papra kako bi izbjegli pogoršanje simptoma.

Crni papar
Unsplash/Ilustracija | Unsplash/Ilustracija


Cimet


Budući da cimet ima moćna antioksidativna, protuupalna i antimikrobna svojstva, dr. Rohatgi je istaknula da on smanjuje čimbenike rizika od srčanih oboljenja kao što su visok krvni tlak, glukoza i LDL kolesterol.

Međutim, dr. Tiwari smatra da konzumiranje velikih količina cimeta, posebno sorte Cassia, koja sadrži visoke razine kumarina, može predstavljati rizik, uključujući oštećenje jetre. Zbog toga ona predlaže konzumiranje cimeta u umjerenim količinama i biranje cimeta sorte Ceylon kad god je to moguće, jer ima manji sadržaj kumarina.

cimet, šećer, zamjena, zdravstvene prednosti
Pexels | Pexels


Korijander


Listovi i sjemenke korijandera ublažavaju probavne tegobe, poboljšavaju razinu kolesterola i jačaju imunitet dijelom kroz bogat sadržaj antioksidanasa, podseća dr. Rohatgi.

Međutim, ona upozorava i na potencijalne lokalne ili respiratorne alergijske reakcije. Također, korijander može blago smanjiti šećer u krvi, tako da će možda biti potrebno prilagođavanje doze ako osoba uzima lijekove za dijabetes.

1710227921-real-coriander-115372_1920-1024x768.jpg
Pixabay | Pixabay


Koji začin je najbolji za vaše zdravlje


Dr. Rohatgi kaže da je kurkuma vjerovatno jedan od najmoćnijih medicinskih začina zbog nevjerojatnog antioksidativnog i antiinflamatornog djelovanja njegovih spojeva kurkumina. "Sve dok problemi s bubrezima ili žučnom vrećicom ne postoje, kurkuma je izuzetno sigurna i korisna za većinu ljudi."

Cimet također ima snažne kvalitete, kaže dr. Rohatgi, objašnjavajući da snižava šećer u krvi, poboljšava markere kolesterola, poboljšava imunitet i smanjuje kronične upale povezane sa skoro svakom bolešću. "S pažljivim unosom cimeta, hepatotoksični rizici su uglavnom minimalni."

Ona preporučuje da se fokusirate na raznovrsnost i umjerenost kako biste sigurno izvukli optimalne prednosti svakog začina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama