Medvjeđi luk, srijemuš ili divlji luk trajna je samonikla zeljasta biljka koja je vrlo ljekovita, ali je jako važno znati je dobro prepoznati. Biljke slične medvjeđem luku koje su jako otrovne su mrazovac, đurđica, čemerika i kozlac zbog čega u berbu nikada ne bi trebali ići sami. Biljka srijemuš je intenzivnog okusa i mirisa sličnog crvenom i bijelom luku te je vrlo ljekovita za cjelokupni organizam.
Ova biljka se još kod starih Rimljana koristila kao ljekovit dodatak prehrani u borbi protiv prehlada i viroza, a i danas se pokazuje da može imati dobrobiti za naše zdravlje.
Što je medvjeđi luk?
Srijemuš ili medvjeđi luk je zeljasta biljka iz porodice lukova (Alliaceae) koja se može pronaći u listopadnim šumama i drugim sjenovitim mjestima. Rasprostranjen je u cijeloj Europi i čest je ukras Hrvatskim šumama, iako se ne može naći u južnim dijelovima zemlje.
Medvjeđi luk ima uspravnu lukovicu koja može narasti do 40 centimetara visine, a obično u proljeće iz nje rastu dva velika plosnata lista. Listovi medvjeđeg luka mogu biti do 16 centimetara dugački, a široki do šest centimetara. Ova biljka ima i cvijet na vrhu stabljike te plod, točnije tobolac, koji sadrži nekoliko crnih sjemenki.
Miris medvjeđeg luka podsjeća na miris crvenog luka te je miris snažan, posebice ako se listovi malo protrljaju među prstima. Jestiva je cijela biljka te se za izradu salata ili začina koriste mladi listovi, stabljike i lukovice.
Ljekovitost medvjeđeg luka
Najviše o ljekovitosti medvjeđeg luka govori njegov snažan miris koji podsjeća na bijeli luk, a koji ukazuje da se u srijemušu nalazi mnogo antioksidanasa kao i u luku. Idealan je za čišćenje organizma te se smatra da je čak više ljekovit nego češnjak. U tradicionalnoj medicini se medvjeđi luk kao lijek koristi od davnina, no unatoč tome su znanstvene studije o njegovoj ljekovitosti dosta rijetke.
Sam naziv govori kako ga vole jesti medvjedi, a njihovo buđenje iz zimskog sna se povezuje s dolaskom proljeća i „čišćenjem organizma“. Srijemuš je zato poznat kao biljka koja čisti organizam, posebice krvne žile i probavu. Djelotvoran je i za zacjeljivanje rana, kod akni te kao antimikrobno sredstvo.
Sastav medvjeđeg luka:
– alicitin
– eterična ulja
– polisaharidi
– vitamini A i C
– beta karoten, vitamini B1 i B2
– folna kiselina
– niacin
– kalij, natrij, kalcij, magnezij, sumpor i fosfor
– željezo, mangan, cink i aluminij
Svi ovi dijelovi njegovog sastava pozitivno utječu na ljudsko zdravlje, a u nastavku ćemo objasniti kako.
Dobar za zdravlje srca i krvnih žila
Medvjeđi luk može poslužiti za spuštanje krvnog tlaka te se smatra da u tome ima jači utjecaj nego bijeli luk. Dugoročno korištenje može pomoći kao sredstvo za snižavanje visokog krvnog tlaka. Također funkcionira tako da se na njega vežu otrovi i masnoće iz krvi i krvnih žila pa se tako izbacuju iz tijela. Prikupljanjem masnoća iz organizma pomaže i u spuštanju lošeg kolesterola. Sve ovo povoljno djeluje na zdravlje srca te smanjuje rizik od nastanka srčanog udara.
Pomaže u reguliranju probave
Medvjeđi luk ima djelotvorna svojstva na našu probavu te utječe na čišćenje crijeva. Ima sposobnost upijati otrove i masnoće te tako liječi bolove u trbuhu. Pomaže i u regulaciji probave te liječi proljev. Može pružiti pomoć kod lijenosti crijeva i tvrde stolice.
Dobar za kožu
Sastav medvjeđeg luka pomaže i kod kožnih tegoba, posebice u obliku eteričnog ulja. Pokazalo se kako je medvjeđi luk dobar za kožu te pomaže u rješavanju akni i drugih nepravilnosti na koži. Koristi se i protiv ekcema, pomaže brže zarastanje i zacjeljivanje rana te kod dermatitisa i osjetljive kože. Kod kožnih problema se savjetuje razgovor s liječnikom prije korištenja.
Blagotvorno djelovanje na jačanje imuniteta
Medvjeđi luk ima sposobnost čišćenja organizma zbog antioksidanasa koje sadrži te time pomaže u izbacivanju toksina i otrova iz tijela. Ovime se jača imunitet te poboljšava rad stanica u tijelu. Osnaženi imunitet pomaže u lakšoj borbi protiv prehlada, viroza te sezonskih bolesti.
Ovo su još neke od ljekovitih dobrobiti medvjeđeg luka:
– smanjuje bol kod osteoporoze i artritisa
– pomaže kod bolesti pluća
– pomaže kod nesanice
– pomaže s vrtoglavicom
– čisti organizam
Kako pripremiti medvjeđi luk?
Medvjeđi luk u kuhinji se može koristiti u obliku salata te od njega može napraviti pesto ili umak. Listovi medvjeđeg luka se mogu samljeti te koristiti za izradu namaza jer se okusom odlično slaže sa sirom. Kao i poriluk, medvjeđi luk može biti dodatak za izradu domaćih slanih pita umjesto špinata ili zelja. Najbolje je jesti ga svježeg jer sušenjem gubi brojna ljekovita svojstva. Nakon branja ga možete staviti u hladnjak i tako ga držati do deset dana.
Može se raditi i tinktura od medvjeđeg luka uz pomoć domaće rakije. Za izradu tinkture od medvjeđeg luka treba se napuniti boca listovima te preliti s domaćom rakijom. Takvu bocu ostavite na suncu barem tri tjedna. Kada je gotova, konzumira se do tri puta dnevno i to par kapi uz vodu.
Oprezno pri branju medvjeđeg luka
Medvjeđi luk jako liči na druge biljke – mrazovac, đurđicu i čemeriki koje su jako otrovne za ljude. Svaka od navedenih biljki vrlo je slična, no glavna razlika među njima je miris. Kod branja je zato nužno da uz sebe imate iskusnu osobu koja će znati prepoznati te biljke.
Mrazovac ima deblje i tamnije listove dok je medvjeđi luk svjetlo-zelenih listova. Kod đurđica svaki list raste zasebno čak i dok su slabije razvijeni. Čemerika obično raste samo na rubovima šuma i na vlažnim livadama te nema lukovicu već mesnati podanak.
Miris medvjeđeg luka je specifičan te bi svako lišće trebalo pomirisati prije branja i konzumiranja. Pripazite da kod branja miris srijemuša ne ostane na prstima dok berete drugo bilje jer biste ih mogli zamijeniti.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!