Ovi začini imaju brojne zdravstvene blagodati i treba ih konzumirati svakodnevno

Zdravlje 20. svi 202110:20 1 komentar
začini, papar, kurkuma, mljevena paprika, biber, kajenski papar, pikantna hrana, začinjena hrana
Unsplash/Ilustracija

Paprika sadrži aktivni spoj kapsaicin, prepoznat po nizu zdravstvenih blagodati zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava.

Začini su ključni za ukusne recepte i često su faktor koji jelu daje okus, ali i prema kojem možemo prepoznati podrijetlo onoga što nam je na tanjuru. Isti proteini, žitarice i povrće jednostavno pripremljeni s različitim začinima rezultirat će potpuno različitim iskustvima s hranom.

Osim što su aromatične bombe, začini imaju nevjerojatne zdravstvene prednosti. Portal Real Simple razgovarao je sa stručnjacima o svim prednostima različitih začina.

Cimet

Brojne su studije koje pokazuju učinke cimeta u snižavanju glukoze u krvi, uključujući i istraživanje koje je pokazalo da samo 500 miligrama cimeta dnevno može smanjiti razinu glukoze u krvi kod ljudi s predijabetesom.

VEZANE VIJESTI

Bioaktivni spojevi cimeta zajedno djeluju antioksidativno, antimikrobno, protiv raka i protugljivično.

Kurkuma

Neke studije pokazuju da kurkuma može inhibirati rast tumorskih stanica, kao i smanjiti upalne markere u tijelu. Kurkuma se također istražuje zbog dobrobiti zdravlja crijeva i mozga, a može pomoći i u smanjenju ukupnog kolesterola i triglicerida.

Uz to, postoje neki dokazi da kurkumin može igrati ulogu u upravljanju simptomima depresije.

Đumbir

Đumbir sadrži aktivni spoj nazvan gingerol koji sadrži fitonutrijente koji djeluju kao antioksidans uz antivirusna, antifungalna i antibakterijska svojstva. Može pomoći u ublažavanju mučnine i povraćanja, posebno povezanih s tim simptomima tijekom trudnoće i kemoterapije.

Konzumacija đumbira također može pomoći u ublažavanju bolova povezanih s reumom.

Paprika

Paprika sadrži aktivni spoj kapsaicin, prepoznat po nizu zdravstvenih blagodati zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava. Što je paprika ljuća, to će sadržavati više kapsaicina. Paprika također sadrži iznenađujuće koncentriranu količinu vitamina i minerala, uključujući željezo, vitamin A, vitamin E i vitamin B6, kao i razne fitokemikalije, prenosi Večernji.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare