Jetra je jedan od najvitalnijih organa u tijelu, obavlja više od 500 bitnih funkcija koje su važne za održavanje zdravlja vašeg sustava. Jetra detoksificira štetne tvari, metabolizira hranjive tvari iz hrane koju jedemo, pohranjuje vitamine i minerale za buduću upotrebu, proizvodi žuč za pomoć u probavi...
Stoga je važno brinuti o zdravlju jetre. The Healthy donosi pet napitaka koji mogu pomoći će u detoksikaciji jetre.
1. Voda s limunom
Započinjanje dana čašom tople vode s limunom može biti dobro za vašu jetru. Limuni su bogati vitaminom C i antioksidansima koji mogu pomoći u zaštiti stanica jetre od oksidativnog stresa.
Kiselost soka od limuna može stimulirati probavne enzime, što može pomoći u robavi i apsorpciji hranjivih tvari, što neizravno podupire funkciju jetre, kaže Samuel Mathis, liječnik obiteljske medicine.
2. Čaj od kurkume
Kurkuma sadrži kurkumin, spoj sa snažnim protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem koji može podržati funkciju jetre. Čaj od kurkume pripremite tako da žličicu mljevene kurkume kuhate na laganoj vatri u vodi oko 10 minuta. Dodajte prstohvat crnog papra za bolju apsorpciju kurkumina. Čaj možete zasladiti medom ili dodati krišku limuna za dodatni okus.
3. Kava
Dr. Christina Lindenmeyer, hepatologinja s klinike Cleveland, navodi da postoji niz dokaza koji ukazuju na to da je kava dobra za jetru. “Dokazano je da može sniziti jetrene enzime.”
Treba naglasiti da se u tom kontekstu smatra da kavu treba konzumirati kao crnu kavu, bez dodanih šećera ili vrhnja, kako biste maksimalno iskoristili njezine dobrobiti za zdravlje jetre.
4. Zeleni čaj
Zeleni čaj je poznat po visokom sadržaju katehina, vrste antioksidansa koji može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i upale u jetri. Neka istraživanja sugeriraju da je redovita konzumacija zelenog čaja povezana s poboljšanim razinama jetrenih enzima i može smanjiti nakupljanje masti u jetri, osobito kod osoba s nealkoholnom masnom bolešću jetre.
5. Smoothie od bobičastog voća
Bobičasto voće poput borovnica, jagoda i malina bogato je antioksidansima. “Antioksidansi su spojevi koji štite i smanjuju učinke upale na jetru”, objašnjava dr. Lindenmeyer.
Pomiješajte mješavinu svježeg ili smrznutog bobičastog voća s bazom poput jogurta, kefira ili biljnog mlijeka. Možete dodati šaku špinata ili lanenih sjemenki za dodatne hranjive tvari. Ovaj smoothie može biti hranjiv doručak ili međuobrok koji podržava zdravlje jetre.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!