Toksikologinja navela što nipošto ne biste trebali stavljati u mikrovalnu pećnicu

Zdravlje 21. stu 202416:53 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Jeste li ikada podgrijali ostatke hrane u mikrovalnoj pećnici? Stručnjak za toksikologiju upozorio je na zdravstvene opasnosti ako to učinite s hranom koja je još u plastičnoj posudi.

Dr. Yvonne Burkart objasnila je da će čak i nakon nekoliko sekundi milijarde komadića mikroplastike biti ispuštene u vašu hranu, prenosi Express.

“Još uvijek se oslobađa nanoplastika. I vjerojatno sadrži ftalate u sebi, skupinu kemikalija koje se koriste da plastiku učini fleksibilnijom i izdržljivijom”, rekla je dr. Burkart.

Štetno za hranu

“Plastika u mikrovalnoj može otpustiti štetne kemikalije poput BPA i ftalata u vašu hranu i piće. Stoga biste trebali izbjegavati plastiku za mikrovalnu, osim ako nije označena za ovu specifičnu upotrebu”, piše Healthline.

Glavna briga u vezi s plastikom za mikrovalnu pećnicu je da može uzrokovati ispiranje aditiva – od kojih su neki štetni – u vašu hranu i piće. Primarne kemikalije koje izazivaju zabrinutost su bisfenol A (BPA) i klasa kemikalija koje se nazivaju ftalati, obje se koriste za povećanje fleksibilnosti i izdržljivosti plastike. Ove kemikalije – posebno BPA – ometaju rad hormona u vašem tijelu i povezuju se s pretilost, dijabetes i reproduktivna oštećenja.

Dr. Burkart također je upozorila da nedavne studije pokazuju da se bebe rađaju s mikroplastikom u tijelu. “Kad se bebe rode, one imaju svoju prvu nuždu koja se naziva mekonij. A u mekoniju je pronađena mikroplastika, što znači da su bebe izložene mikroplastici u maternici”, objasnila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!