Pripazite! Ove namirnice stalno jedemo, a mogu biti opasne

banane, voće
Pixabay / Ilustracija

Iako je rijetko, predoziranje namirnicama koje svakodnevno koristimo ipak je moguće.

Prema stranici Taste Made, riječ je o ovim namirnicama:

Banane

Iako su banane često pravi izbor za zdravi međuobrok jer pružaju osjećaj slatkog zadovoljstva s malo kalorija, prekomjerno konzumiranje može uzrokovati nuspojave poput pospanosti i glavobolje. Također, visok unos kalija iz banana može dovesti do ozbiljnijih problema.

Maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija iznimno je popularan, ali važno je paziti na veličinu porcija jer može sadržavati puno masti i biti alergen. Neki kikiriki maslaci također mogu sadržavati tragove plijesni, što može uzrokovati različite probleme.

Mrkva

Mrkve su bogate beta-karotenom koji može obojiti kožu u žutu i narančastu boju ako se konzumiraju u velikim količinama.

Krumpir

Krumpiri koji postanu zeleni i počnu klijati mogu proizvesti prirodni pesticid solanin koji može uzrokovati povraćanje i srčani zastoj.

Voda

Iako se čini kontradiktornim, konzumiranje previše vode može dovesti do trovanja vodom i ozbiljnih nuspojava.

Sirova tunjevina

Prekomjerno konzumiranje sirove tunjevine može povećati razinu žive u tijelu i uzrokovati ozbiljne neurološke probleme.

Čokolada

Unos previše čokolade može dovesti do trovanja teobrominom, što može imati ozbiljne nuspojave poput poremećaja srčanog ritma, unutarnjeg krvarenja i čak smrti.

Kava

Kofein u kavi u visokim dozama može uzrokovati ozbiljne nuspojave kao što su ubrzan rad srca i nesvjestica. Važno je konzumirati kavu umjereno kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.