Tropsko voće štiti od raka, snižava šećer i kolesterol. Ima ga u poznatom umaku

Tamarind ima brojne zdravstvene benefite, a najčešće se prodaje u obliku paste. Standardni je dio tradicionalne medicine, kao i azijske, meksičke te karipske kuhinje.
Tamarind kod nas nije široko rasprostranjen i poznat, no ta nepravda bi se svakako trebala ispraviti. Ovo voće slatko-kiselog okusa, sadrži šećer, vitamin B te kalcij, a ima i brojne povoljne učinke na zdravlje.
Što je tamarind?
Tamarind je voće iz porodice mahunarki, a izvorno potječe iz tropske Afrike, gdje raste samoniklo. Uzgaja se i u sjevernoj Australiji, južnoj Aziji i Meksiku. Ima grmoliko stablo koje može narasti između 12 i 18 metara, a plodovi imaju oblik mahune ispunjene sjemenkama koje su obložene vlaknastom pulpom.
Gdje se sve koristi
Tamarind se u kuhinjama Azije, Meksika, Kariba i srednjeg istoka koristi za pripremu, pića, umaka i deserata. Jedan je od sastojaka u slavnom Worcestershire umaku. Najčešće se koristi u obliku paste, a može se pronaći u trgovinama zdrave hrane ili onima s azijskim namirnicama.
Zdravstveni benefiti
Tamarind igra važnu ulogu u tradicionalnoj medicini. U obliku napitka uobičajeno se koristi za liječenje proljeva, konstipacije, vrućice, ulkusa, dok se kora i lišće koriste kao pomoć pri zacjeljivanju rana. Ovo voće ima protuupalna svojstva koja štite od srčanih bolesti, dijabetesa i karcinoma, dok sjemenke mogu sniziti razinu šećera u krvi, a ekstrakt pulpe pomaže kod masne jetre, piše Večernji.hr.
Bogat izvor antioksidansa
Pulpa tamarinda bogata je brojnim fitonutrijentima koji djeluju kao snažni prehrambeni antioksidansi i mogu povećati učinkovitost prirodne imunološke obrane tijela. Antioksidansi su potrebni za smanjenje upalnog utjecaja oksidativnog stresa.
Djeluje antikancerogeno
U studiji na životinjama iz 2014. ekstrakt sjemena tamarinda smanjio je oba oksidativna markera stresa i odgodio napredak karcinoma bubrežnih stanica.
Snižava kolesterol
Budući da je bogat polifenolima i flavonoidima, pokazalo se da tamarind smanjuje LDL kolesterol i povećava HDL kolesterol, čime se smanjuje rizik od ateroskleroze. Također je utvrđeno da osušena pulpa smanjujući dijastolički krvni tlak.
Štiti jetru
Bolest masne jetre, ili hepatosteatoza, raste u zapadnom svijetu, a pokazalo se da ekstrakt voća tamarinda pruža zaštitni učinak jetri, jer sadrži antioksidanse zvane procijanidini, koji suzbijaju oštećenje jetre.
Djeluje antibakterijski
Prirodni spojevi prisutni u ekstraktu tamarinda imaju potencijal da se koriste kao prirodni antimikrobni lijek protiv patogenih mikroorganizama. Naime, sadrži spoj lupeol koji ima antibakterijska svojstva.
Regulira šećer
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare