Čokoladne krafne: Najbolji recepti za ukusne slastice u kojima će posebno uživati djeca

Cooking 14. velj 202417:26 0 komentara
Luka Stanzl/PIXSELL

Krafne su popularna slastica koja se može pronaći u različitim kulturama diljem svijeta, a u Hrvatskoj se najviše konzumiraju u veljači jer su usko vezane uz vrijeme karnevala. Ove ukusne poslastice obično se pripremaju od tijesta od brašna, jaja, mlijeka, kvasca i šećera, a zatim se prže u dubokom ulju ili se peku u pećnici.

Krafne se često pune raznim nadjevima poput džema, kreme ili čokolade te se mogu posipati šećerom u prahu ili preliti glazurom. Osim toga, mogu se raditi i različita tijesta pa su sve popularnije postale i čokoladne krafne.

Krafne kao dio tradicije

Smatra se da prvi recept za krafne potječe iz Europe, s njemačkog govornog područja. Naziv “krafna” dolazi iz njemačkog jezika, gdje se izvorno nazivala “Krapfen”.

Ove slatke poslastice bile su tradicionalno povezane s različitim prigodama i običajima, poput karnevala ili posebnih blagdana kao što su i danas.

Recept za krafne datira unazad stoljećima, a postoje različite verzije recepta koje se prenose s generacije na generaciju. Danas se krafne mogu naći diljem svijeta pod različitim imenima i varijacijama. Primjerice, u Americi su poznate kao “doughnuts”, u Francuskoj kao “beignets”, a u Italiji kao “ciambelle”.

Raditi se mogu s raznim nadjevima poput marelice, šljive, vanilije, a sve popularnije su i one s čokoladom.

Najbolji recepti za čokoladne krafne

Za koji god se recept za krafne odlučili, teško ćete pogriješiti, posebice ako odlučite isprobati čokoladne krafne. U nastavku donosimo nekoliko recepata za izradu čokoladnih krafni koje se prže, ali i onih koje možete pripremati u pećnici.

Recept za čokoladne krafne s preljevom

Potrebni sastojci:

– 500 g brašna

– 1 vrećica suhog kvasca

– 100 g šećera

– 2 jaja

– 100 g maslaca

– 250 ml mlijeka

– 2 žlice kakao praha

– prstohvat soli

– čokolada za preljev ili punjenje (po želji)

– ulje za prženje

Priprema:

Zagrijte mlijeko u posudi dok ne postane mlako, pa dodajte suhi kvasac i šećer. Ostavite da se kvasac aktivira. U velikoj posudi pomiješajte brašno, kakao prah i sol. Dodajte aktivirani kvasac, jaja i otopljeni maslac. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično.

Pokrijte posudu krpom i ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu oko jeda sat, sve dok se ne udvostruči.

Nakon što se tijesto udvostruči, izmijesite ga i razvaljajte na radnoj površini na debljinu od oko 1,5 cm. Koristite čašu ili kalup za krafne da izrežete krugove. Rasporedite izrezane krugove na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i ostavite da odmore 15-20 minuta.

Zagrijte ulje u dubokom loncu ili tavi na srednje jakoj vatri. Pržite krafne s obje strane dok ne postanu zlatno smeđe. Ocijedite krafne na papirnatim ubrusima.

Ako ne želite pržiti krafne, možete ih samo prebaciti u pećnicu (također na papiru) i peći na 180°C oko 12 minuta, dok ne postanu zlatno smeđe.

Kad se krafne ohlade, možete ih preliti rastopljenom čokoladom ili napuniti čokoladnim kremom ili marmeladom, prema želji.

Recept za krafne s čokoladnim tijestom

Potrebni sastojci:

– 500 g brašna

– 7 g suhog kvasca

– 100 g šećera

– 2 jaja

– 100 ml toplog mlijeka

– 50 g kakao praha

– 50 g tamne čokolade (narezane na sitne komadiće ili naribane)

– 50 g maslaca (otopljenog)

– prstohvat soli

ulje za prženje

Priprema:

U maloj posudi pomiješajte suhi kvasac s malo toplog mlijeka i jednom žlicom šećera. Ostavite da se kvasac aktivira oko 5-10 minuta, dok ne postane pjenast.

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao prah, preostali šećer i sol. Dodajte aktivirani kvasac, jaja, otopljeni maslac, preostalo toplo mlijeko i komadiće tamne čokolade. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično.

Pokrijte zdjelu krpom ili prozirnom folijom i ostavite da tijesto odstoji na toplom mjestu oko sat do dva sata, dok se ne udvostruči.

Nakon što se tijesto udvostruči, izmijesite ga na pobrašnjenoj površini i razvaljajte na debljinu od oko 1,5 cm. Možete koristiti čašu ili kalup za krafne da izrežete krugove.

Rasporedite izrezane krugove na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i ostavite da odmore još 15-20 minuta. Zagrijte ulje u dubokom loncu ili tavi na srednje jakoj vatri. Pržite čokoladne krafne s obje strane dok ne postanu zlatno smeđe.

Ako ne želite pržiti krafne, možete ih samo prebaciti u pećnicu (također na papiru) i peći na 180°C oko 12 minuta, dok ne postanu zlatno smeđe.

Ocijedite krafne na papirnatim ubrusima kako biste uklonili višak ulja. Poslužite čokoladne krafne po želji uz šećer u prahu ili glazuru od čokolade.

Recept za krafne s bijelom čokoladom

Potrebni sastojci:

– 500 g brašna

– 7 g suhog kvasca

– 100 g šećera

– 2 jaja

– 100 ml toplog mlijeka

– 100 g bijele čokolade (narezane na sitne komadiće)

– 50 g maslaca (otopljenog)

– prstohvat soli

– ulje za prženje

Priprema:

U maloj posudi pomiješajte suhi kvasac s malo toplog mlijeka i jednom žlicom šećera. Ostavite da se smjesa aktivira oko deset minuta, dok ne postane pjenasta. Nakon toga u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, preostali šećer i sol. Dodajte aktivirani kvasac, jaja, otopljeni maslac i preostalo toplo mlijeko. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično.

Umijesite komadiće bijele čokolade u tijesto dok se ravnomjerno rasporede.

Pokrijte zdjelu krpom ili prozirnom folijom i ostavite da tijesto odstoji na toplom mjestu oko 1-2 sata, dok se ne udvostruči volumen. Nakon što se tijesto udvostruči, mijesite ga na brašnastoj površini pa ga izvaljajte na debljinu od oko 1,5 cm. Izrežite krugove pa ih rasporedite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i ostavite da odmore još 15-20 minuta.

Pržite čokoladne krafne pa ih ocijedite na papirnatim ubrusima kako biste uklonili višak ulja.

Kad se ove čokoladne krafne ohlade, možete ih posuti šećerom u prahu ili preliti glazurom od bijele čokolade za dodatni ukus i dekoraciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!