S dolaskom jeseni, dolaze i jesenski plodovi. Jedan od tih plodova je i kesten od kojega se može napraviti nekoliko raznih jela, a mi ovog puta donosimo recept za desert od kestena: kesten pire.
Kada se završi ljeto, tehnički je gotova sezona sladoleda. Ali, za ljubitelje jeseni i njenih plodova, to je godišnje doba savršeno za jednu hladnu poslasticu – kesten pire.
Iako ga se najčešće nalazi u slastičarnicama te dolazi u kombinaciji sa šlagom, s obzirom na to da je sam po sebi pomalo gorak, donosimo recept za savršeni kesten pire koji možete napraviti u vlastitom domu.
Recept za savršen kesten pire
Sastojci:
– 1 kg kestena
– 0,5 l mlijeka
– 1 vanilin šećer
– 20 gr smeđeg šećera
– 25 ml ruma
– slatko vrhnje
Priprema:
Kestene najprije kuhajte u vodi oko pola sata te ih nakon kuhanja ogulite. Najbolje se gule dok su praktički vrući pa ih držite poklopljenima kako bi dulje ostali topli. Od oguljenih kestena napravite pire u loncu jer će vam trebati za daljnje kuhanje.
U lonac s pireom od kestena stavite mlijeko, šećer i rum te kuhajte dok se sve ne sjedini i kesten pire ne upiju mlijeko. Miješajte bez prestanka, a ako vam se smjesa čini pretvrda dodajte još mlijeka, ako je prerijetka potrebno je dulje kuhati.
Kada kesteni upiju svu tekućinu trebala bi nastati dovoljno gusta smjesa koju istisnete kroz mašinicu kako bi se dobio onaj klasični, prepoznatljivi oblik kesten pirea. Ostavite da se ohladi u hladnjaku.
Ako ne volite kesten pire jer vam nije dovoljno sladak, u jednostavnoj pripremi kod kuće jednostavno dodajte više šećera u smjesu. Uz to, kesten pire poslužite uz šlag kojega možete dodati koliko hoćete.
Zaključak
Kesten pire je desert koji je mnogima omiljen na jesen. Radi se vrlo jednostavno, ali ipak treba paziti na nekoliko detalja. Na njega se na kraju može dodati i šlag kojeg također možete napraviti sami.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.