Njemačka palačinka su ukusan, jednostavan recept za doručak ili večeru koji svi vole, posebno djeca jer se one dodatno napuhnu dok se peku u pećnici. Zovu ih i nizozemskim baby palačinkama, a izgledom su nalikuju golemom britanskom jorkširskom pudingu.
Recept je prilično praktičan što ga čini pristupačnijim širem krugu ljudi. Njemačke palačinke su ravne i mekane u sredini s visokim, hrskavim rubovima. Za njih vam ne trebaju nikakvi posebni sastojci.
Pripremite nekoliko jaja, mlijeko, brašno i maslac i spremni ste. Prelijte ih svježim voćem ili omiljenim preljevom, nećete požaliti!
Što su njemačke palačinke?
Njemačke palačinke imaju više različitih naziva: njemačke palačinke, Bismarck, nizozemsko tijesto ili nizozemske baby palačinke.
U biti, to je ogromna, prozračna palačinka pripremljena od jaja, mlijeka, brašna i maslaca i pečena u pećnici pa ne morate koristiti tavu.
Njemačke palačinke vs. obične palačinke
Premda se koriste isti sastojci, razlika između njemačkih palačinki i običnih palačinki je u načinu pripreme. Dok se obične palačinke prže u tavi i okreću, njemačke se palačinke peku u pećnici bez okretanja.
Kako pripremiti njemačke palačinke?
Zagrijte pećnicu na 200° i stavite protvan za pečenje na otprilike minutu prije nego što ulijete tijesto.
Pripremite tijesto: Umutite jaja s prstohvatom soli i mlijekom. Zatim dodajte brašno i dobro umutite da u tijestu nema grudica.
Na zagrijani lim za pečenje stavite maslac i rasporedite ga dok se potpuno ne otopi. Pazite da stavite dovoljno maslaca da se palačinka ne zalijepi. Na vrh pažljivo izlijte tijesto za palačinke.
Pecite 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180° i pecite još 15 minuta. U slabijim pećnicama ili na nižim temperaturama smećkastu boju dobit će tek nakon 40 minuta. Palačinka će se početi dizati zbog ispuštanja pare. Nakon što je maknete iz pećnice, počet će se ispuhavati.
Kad se palačinka malo ohladi, možete je izvaditi. Poslužite je posutu šećerom u prahu s malo svježeg bobičastog voća.
Savjeti
Njemačke palačinke se najčešće prave u gusanoj posudi. Ako je nemate, možete koristiti bilo koju posudu za pećnicu s debelim dnom.
Jaja su ono što ovoj palačinki daje karakterističnu punoću. Zato nemojte koristiti zamjene za jaja ili samo bjelanjke.
Kako čuvati i podgrijati nizozemske dječje palačinke
Premda su najfinije kad se pojedu odmah, njemačke palačinke u hladnjaku mogu stajati do tri dana. Ostavite da se potpuno ohladi i spremite u hermetički zatvorenu posudu.
Ove palačinke se mogu i zamrznuti. Ostavite da se potpuno ohlade, zatim omotajte plastičnom folijom i zamrznite do tri mjeseca, piše Cookist.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!