Raženo brašno i orasi ovom kruhu daju poseban okus.
Sastojci
- 30 g svježeg kvasca
- 1,5 žličica šećera
- 250 g raženog brašna
- 500 g pšeničnog brašna
- 1,5 žličica soli
- 500 ml mlake vode
- 1 žlica vinskog octa
- 4 žlice maslinovog ulja
- 100 g oraha
Priprema
Kvasac rastopite sa šećerom u nekoliko žlica mlake vode i ostavite da malo odstoji na toplom mjestu.
Raževo brašno pomiješajte s običnim brašnom, dodajte sol, ulje, ocat i uz postupno dodavanje 500 ml mlake vode zamijestite tijesto, energično muteći. Ne bi se trebalo lijepiti za posudu.
Prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i još ga premijesite da bi bilo elastično.
Oblikujete loptu, pospite malo brašnom da se ne zalijepi za posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu da naraste, dok ne udvostruči volumen.
Orahe grubo isjeckajte nožem.
Kada naraste, tijesto prebacite na radnu površinu, podijelite na pola. Svaku polovicu malo razvucite i ispritiskajte, pospite orahe preko pa preklopite krajeve kao pismo.
Oblikujte veknicu i premažite je uz pomoć četkice mlakom vodom, zatim dobro uvaljajte u raženo brašno pa prebacite na pleh obložen papirom za pečenje. Isto uradite i s drugom veknicom.
Veknice zarežite tankim nožem po dužini. Ostaviti da naraste, ali ne mnogo.
Peći u zagrijanoj rerni na 200 stupnjeva oko 40 minuta, dok ne porumeni.
Pečeni kruh stavite na rešetku da se ohladi. Kruh je lagan, mekan, a korica hrskava.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!