Recept: Raženi kruh s orasima

Cooking 02. velj 202207:55 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Raženo brašno i orasi ovom kruhu daju poseban okus.

Sastojci

  • 30 g svježeg kvasca
  • 1,5 žličica šećera
  • 250 g raženog brašna
  • 500 g pšeničnog brašna
  • 1,5 žličica soli
  • 500 ml mlake vode
  • 1 žlica vinskog octa
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 100 g oraha

Priprema

Kvasac rastopite sa šećerom u nekoliko žlica mlake vode i ostavite da malo odstoji na toplom mjestu.

Raževo brašno pomiješajte s običnim brašnom, dodajte sol, ulje, ocat i uz postupno dodavanje 500 ml mlake vode zamijestite tijesto, energično muteći. Ne bi se trebalo lijepiti za posudu.

Prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i još ga premijesite da bi bilo elastično.

Oblikujete loptu, pospite malo brašnom da se ne zalijepi za posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu da naraste, dok ne udvostruči volumen.

Orahe grubo isjeckajte nožem.

Kada naraste, tijesto prebacite na radnu površinu, podijelite na pola. Svaku polovicu malo razvucite i ispritiskajte, pospite orahe preko pa preklopite krajeve kao pismo.

Oblikujte veknicu i premažite je uz pomoć četkice mlakom vodom, zatim dobro uvaljajte u raženo brašno pa prebacite na pleh obložen papirom za pečenje. Isto uradite i s drugom veknicom.

Veknice zarežite tankim nožem po dužini. Ostaviti da naraste, ali ne mnogo.

Peći u zagrijanoj rerni na 200 stupnjeva oko 40 minuta, dok ne porumeni.

Pečeni kruh stavite na rešetku da se ohladi. Kruh je lagan, mekan, a korica hrskava.

Dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!