Oglas

Recept: Raženi kruh s orasima

author
N1 Hrvatska
02. velj. 2022. 07:55
kruh, raženi kruh, kruh s orasima, tijesto, kolač, kuglof, Whole,Grain,Walnut,Raisin,Bread
Shutterstock / Ilustracija | Shutterstock / Ilustracija

Raženo brašno i orasi ovom kruhu daju poseban okus.

Oglas

Sastojci



  • 30 g svježeg kvasca

  • 1,5 žličica šećera

  • 250 g raženog brašna

  • 500 g pšeničnog brašna

  • 1,5 žličica soli

  • 500 ml mlake vode

  • 1 žlica vinskog octa

  • 4 žlice maslinovog ulja

  • 100 g oraha


Priprema


Kvasac rastopite sa šećerom u nekoliko žlica mlake vode i ostavite da malo odstoji na toplom mjestu.

Raževo brašno pomiješajte s običnim brašnom, dodajte sol, ulje, ocat i uz postupno dodavanje 500 ml mlake vode zamijestite tijesto, energično muteći. Ne bi se trebalo lijepiti za posudu.

Prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i još ga premijesite da bi bilo elastično.

Oblikujete loptu, pospite malo brašnom da se ne zalijepi za posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu da naraste, dok ne udvostruči volumen.

Orahe grubo isjeckajte nožem.

Kada naraste, tijesto prebacite na radnu površinu, podijelite na pola. Svaku polovicu malo razvucite i ispritiskajte, pospite orahe preko pa preklopite krajeve kao pismo.

Oblikujte veknicu i premažite je uz pomoć četkice mlakom vodom, zatim dobro uvaljajte u raženo brašno pa prebacite na pleh obložen papirom za pečenje. Isto uradite i s drugom veknicom.

Veknice zarežite tankim nožem po dužini. Ostaviti da naraste, ali ne mnogo.

Peći u zagrijanoj rerni na 200 stupnjeva oko 40 minuta, dok ne porumeni.

Pečeni kruh stavite na rešetku da se ohladi. Kruh je lagan, mekan, a korica hrskava.

Dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama